понеділок, 11 листопада 2019 13:10

Політв'язень відмовився від громадянства

Політв'язень відмовився від громадянства
Богдан Климчак у лютому 1992-го в Києві виголосив промову про методи і тактику комуністичного репресивного апарату і систему опору Фото: radiosvoboda.org

Останнього українського політв'язня СССР Богдана Климчака звільнили 11 листопада 1990 року. Відсидів 17 років і 40 днів таборів. Із них 590 днів - у штрафному ізоляторі. Коли вийшов, демонстративно відмовився від радянського паспорту і реабілітації.

Він був родом із села Себечів - тепер Сокальський район на Львівщині. 1946-го був вивезений разом із родиною до Тернопільської області в рамках угоди про "евакуацію" українців із Польщі до УРСР і польських громадян з УРСР до Польщі.

Його старшого брата Мирон засудили до 25 років концтаборів за співпрацю з ОУН. 1949-го Богдана разом із матір'ю та двома сестрами, як родичів члена ОУН етапували на спецпоселення до Хабаровського краю. З 1952 року жили на станції "Дурмін", де Богдан закінчив 7 класів. Потім отримав диплом у Магаданському гірничому технікумі. Після випуску його арештували і відправили на заслання у Магаданську область. Звільнили 1962-го.

Жив під постійним наглядом КДБ. Спробував втекти через територію Ірану на Захід з метою просити політичний притулок. Перейшов радянсько-іранський кордон у районі станції Такир. Унаслідок домовленостей між Іраном та СРСР, його примусово повернули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студенти не пустили військовий парад на Хрещатик

18 червня 1979 року засуджений Львівським обласним судом за "антирадянську агітацію та пропаганда" до 15 років таборів суворого режиму та 5 років заслання. Покарання відбував у Пермських таборах ВС-389/36 і 35.

У 1981—1984 роках перебував у спецв'язниці Чистополя в Татарстані. 1987-го категорично відмовився підписувати будь-який документ, що став би умовою звільнення.

І лише у 1990-му постановою пленуму Верховного Суду УРСР засудження Климчака за політичними статтями визнали безпідставним, а його дії перекваліфікували у незаконний перехід кордону без антирадянської мети, за який передбачено три роки позбавлення волі.

Після звільнення жив у Києві, Тернополі та Львові. Написав книги "Оаза-гора" та "Оновлений Декалог поневоленого Українця".

23 червня 2018-го на Личаківському кладовищі у Львові поховали останнього українського політичного в'язня радянської системи, письменника 80-річного Богдана Климчака. Помер він у четвер 21 червня.

"Я знаю Богдана ще з 1996 року. Він часто приходив до нас. Декілька місяців тому у нього двічі були приступи під час "священної години". Ми дуже перелякалися", - розповів кореспонденту Gazeta.ua голова громади "Берегиня 1" рідної української національної віри, львів'янин Володимир Ощіпко.

Зараз ви читаєте новину «Політв'язень відмовився від громадянства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути