неділя, 11 листопада 2018 10:21

Показали, де в Німеччині спочивають полонені українці учасники Першої світової

Показали, де в Німеччині спочивають полонені українці учасники Першої світової
Пам'ятник українському воїнові у місті Венцяр у Німеччині. Фото: Kultur und Alltag

До німецького і австрійського полону під час Першої світової війни у 1914-1918 роках потрапили десятки тисяч українців. Багато утримувалися у таборі в місті Вецляр. Зберігся цвинтар і монумент загиблим воякам-українцям.

Там поховані 350 українців. На честь цих вояків у 1919 році професор Михайло Паращук за гроші полонених поставив скульптуру у вигляді синьожупанника з гвинтівкою. На стелі українською мовою написали "Своїм братам - українські бранці".

Зараз меморіал погано доглянутий і потребує реконструкції.

В Німеччині живуть нащадки полонених. Серед них син Івана Загрудного з селища Верхній Рогачик на Херсонщині. Брав участь у боях Першої світової війни і потрапив у полон. Опинився в Німеччині. Коли вийшов з табору працював перукарем у Нюрнберзі. Одружився і з жінкою їздив до України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як жило галицьке село у часи Першої світової - добірка фото

"Їм дуже подобалась тамтешня природа, особливо біля Дніпра. Але через складні умови життя і голод вони повернулися до Німеччини", - згадує син Ганс Загрудний, повідомляє DW.

Його батько важко працював і помер 52-річним.

11 листопада 1918 року Франція, Велика Британія та Німеччина підписали Комп'єнське перемир'я. Воно завершило Першу світову війну, яка тривала з 1914-го.

Більшість пунктів документу стосувалися роззброєння Німеччини. Вона мала віддати 5 тис. важких і польових гармат, 30 тис. кулеметів, 2 тис. літаків, 5 тис. локомотивів, 8 важких крейсерів, 10 крейсерів і 300 підводних човнів. Німецькі війська залишали протягом 15 днів зайняті території в Бельгії, Франції Люксембурзі, Росії та Румунії.

Зараз ви читаєте новину «Показали, де в Німеччині спочивають полонені українці учасники Першої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути