середа, 30 січня 2013 10:59

Походження слов'ян посварило польських генетиків і археологів

Походження слов'ян посварило польських генетиків і археологів
Фото: 900igr.net

Польські вчені з Університету Коперника, в Бидгощі, довели на аналізі ДНК, що перші слов'яни заселяли територію Центрально-Східної Європи ще чотири тисячі років тому.
Це повністю руйнує теорію, яка стверджує, що перші слов'яни з'явилися в Європі тільки в середньовіччі. Вчені досліджували ДНК мітохондрій більше 2,5 тис представників слов'янських народів: України, Польщі, Білорусі, Чехії, Росії, Словаччини, а також Сербії, Хорватії і Словенії.

"Ми дискутуємо з археологами, які стверджують, що поява слов'ян в Європі - справа відносно недавнього періоду. За їхніми теоріями, слов'яни з'явилися на території Європи тільки в ранньому середньовіччі. Ці висновки базуються на аналізах елементів матеріальної культури слов'ян. Однак генетичний аналіз спростовує цю версію. Деякі предки слов'ян могли з'явитися на території Європи ще чотири тисячі років тому", - стверджує один з польських вчених Томаш Гжибовський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мощі Іоанна Хрестителя пройшли тест ДНК

Таким чином вчені з Університету Коперника схиляються до автохтонної теорії появи слов'ян, за якою перші слов'яни з'явилися в Європі не пізніше епохи заліза та бронзи.

"Згідно з нашими дослідженнями, нам вдалося знайти схожі компоненти ДНК мітохондрій слов'ян, які були на території Центральної Європи ще три тисячі років тому", - зазначили вчені.

Дискусії, які точаться в науковому світі з цього питання, стосуються двох різних площин. Прибічники першої стверджують, що слов'яни - це досить молода група. Їхні висновки базуються на дослідженнях матеріальної культури народностей. Опоненти заперечують: культура матеріальна - це одне, а гени - це зовсім інше.

Серед польських вчених чимало таких, які дотримуються крайньої автохтонної теорії походження слов'ян (слов'яни походять з території Польщі), також вистачає і прибічників теорії, яка стверджує, ніби слов'яни мігрували в Європу з інших континентів земної кулі. На сьогоднішній день ні одній групі поки ще не вдалося узгодити єдину версію. Проте дослідження вчених з Університету Коперника зможуть пролити нове світло на стару дискусію.

Зараз ви читаєте новину «Походження слов'ян посварило польських генетиків і археологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути