Ексклюзиви
пʼятниця, 13 квітня 2018 08:20

За наказом Сталіна баржу із в'язнями підірвали в Східно-сибірському морі

За наказом Сталіна баржу із в'язнями підірвали в Східно-сибірському морі
Пароплав "Челюскін". Фото: http://deltaclub.org.ua

13 квітня 1934 року на материк був доставлений останній член екіпажу затонулого пароплава "Челюскін". Операція з порятунку ста чотирьох чоловік, що дрейфують на крижині, зайняла два місяці.

Пароплав "Челюскін" був побудований в компанії "Бурмейстер і Вайн" в Копенгагені на замовлення Радянського Союзу. Обшивка пароплава була укріплена, було спеціальне приміщення на випадок вимушеної зимівлі. 16 липня 1933 року пароплав "Челюскін" відправився з Ленінграду до Владивостока через Північний Льодовитий океан. Метою експедиції вантажного пароплава було довести придатність Північного морського шляху до Сибіру і Далекого Сходу. Насправді - на Чукотці знайшли поклади олова, треба було розбудовувати інфраструктуру. У Мурманську на борт судна сіли шахтарі з сім'ями — понад 100 людей. Серед них було 10 жінок і двоє дітей. 2 серпня "Челюскін" узяв курс на Чукотку. Разом із ним вирушила баржа "Пижма" з 2 тисячами зеків, які мали збудувати на Чукотці шахти. Цю інформацію засекретили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подвиг Івана Сусаніна заперечили польські та українські історики

13 серпня на правому борті "Челюскина" екіпаж виявив серйозну пробоїну й деформацію корпусу. Капітани Шмідт і Воронін не наважилися завернути експедиції. За місяць судна досягли Східно-Сибірського моря. Там їх затиснуло льодами.

Два місяці експедиція безпорадно дрейфувала в Чукотському морі. 13 лютого лівий борт пароплава розірвало, судно потонуло. Шахтарі з сім"ями та екіпаж у 40-градусний мороз висадилися на величезну крижину, поставили намети. Мали спальні мішки, запас продовольства, радіо. Радянські газети оповістили про катастрофу на перших шпальтах. Про баржу із зеками мовчали. Начальник конвою Кандиба дістав по радіо наказ Москви знищити баржу разом із зеками. Баржа тонула протягом 8 год. За цей час деякі в'язні зуміли утекти Утікачів знайшли й забрали до Америки.

Радянські пілоти почали шукати "челюскінців". Їхній табір виявлено 5 березня. Щоб забрати всіх, знадобилося 24 авіарейси та шестеро пілотів. Рятувальна епопея завершилася 13 квітня 1934-го. Радянська історія визнавала пароплав "Челюскин". Інформацію про баржу "Пижма" оприлюднено 1997 року.

6 грудня 1917 року о 9:04 в порту канадського міста Галіфакс вибухнув французький корабель "Монблан". Перед тим його протаранило норвезьке вантажне судно і він загорівся. На борту знаходилися 3000 тон вибухових речовин. Від вибуху загинуло 2000 чоловік – майже всі, що були на набережній та найближчих будівлях. Ще 9000 були поранені і покалічені.

Зараз ви читаєте новину «За наказом Сталіна баржу із в'язнями підірвали в Східно-сибірському морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути