вівторок, 16 березня 2021 08:21

Письменник врятував унікальний собор від знищення

Письменник врятував унікальний собор від знищення
Собор Паризької Богоматері будували з 1163 по 1345 роки. Став одим із героїв книги Віктора Гюго. Фото: livelib.ru

В Парижі 16 березня 1831-го вийшов 1-й історичний роман у французькій літературі "Собор Паризької Богоматері" Віктора Гюго. Твір привернув увагу туристів і тим самим врятував собор від знищення.

Ідея написання історичного роману 21-річному Віктору Гюго прийшла під враженням від книги "Квентін Дорвард" шотландця Вальтера Скотта. Її історія розгорталась у середньовічній Франції. Перші рядки роману Гюго написав 1830-го. Тоді в Парижі вибухла революція. Вона зупинила письменника на 6-й сторінці.

Письменник вивчав документи про середньовічний Париж. Відвідував будівлі, які збереглися з того часу. Зокрема — Собор Нотр-Дам на острові Сіте посеред Сенни. Познайомився з 1-м вікарієм храму — абатом Ежге. Священик стає прототипом Клода Фролло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вітражі Нотр-Дама замінять роботами сучасних художників

Дія книги відбувається в XV ст. Глухий горбун Квазімодо служить дзвонарем у готичному Cоборі Паризької Богоматері. Закохується у циганку Есмеральду. Пристрастю до красуні палає і настоятель головного храму французької столиці Клод Фролло. Вона ж любить капітана королівських стрільців Феба. Есмеральду оголошують відьмою і засуджують до смерті. Один із героїв книги - Собор Нотр-Дам. У передмові до книги автор сказав: "Одна з головних цілей моїх - надихнути націю любов'ю до нашої архітектури".

Винагородою від видавця стали 4 тис. франків - теперішні $45,7 тис. Роман "Собор Паризької Богоматері" витримав 7 видань.

15 квітня 2019-го у Нотр-Дам де Парі сталася пожежа. Обвалився шпиль та згоріло повністю дві третини даху собору. Вітражі в Соборі Паризької Богоматері замінять на роботи сучасних художників.

Зараз ви читаєте новину «Письменник врятував унікальний собор від знищення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути