Ексклюзиви
четвер, 26 листопада 2020 00:45

Вітражі Нотр-Дама замінять роботами сучасних художників

Вітражі Нотр-Дама замінять роботами сучасних художників
Реставрацію Нотр-Дама планують завершити до 2024-го. Постраждав внаслідок пожежі 2019-го. Обвалився шпиль та згоріло повністю дві третини даху собору. Фото: AFP

Вітражі в Соборі Паризької Богоматері замінять на роботи сучасних художників. Ідею висунув архієпископ Парижа Мішель Опті.

Маються на увазі вітражі, які створили за ескізами архитектора Ежена Віолле-ле-Дюка в 1850-х роках. Не постраждали під час пожежі у соборі весною 2019-го.

Як пише Le Parisien, це спричинило суперечки між консерваторами та сучасними парафіянами.

"Я справді не розумію, чому почався конфлікт, - каже міністр Стефан Берн, призначений президентом Франції Еммануелем Макроном відповідальним за реставрацію. - Пропозиція перебуває на стадії роздумів. Чому всі їй так здивувалися? Усі ж знають, що у церкви мало коштів.

Останнє слово буде за міністерством, оскільки церква є лише бенефіціаром будівлі, яка належить державі. Я не маю нічого проти сучасних чудових речей у соборах. Як, наприклад, вітражі в абатстві Конк та Реймському соборі. Нотр-Дам не тільки релігійний символ, а ще й політичний та історичний".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Jamala опинилась серед номінантів "Греммі"

Також планують змінити інтер'єр Нотр-Дама. Встановити дизайнерські лавки з підсвічуванням, зробити гардероби і туалети для відвідувачів.

"Церква може робити з меблями абсолютно все, що хоче", - каже Стефан Берн.

15 квітня 2019-го у Нотр-Дам де Парі сталася пожежа. Обвалився шпиль та згоріло повністю дві третини даху собору.

На момент інциденту в Соборі Паризької Богоматері проводилися ремонтні роботи. Поліція припускала, що пожежа могла бути пов'язана з ними. Також спалах міг виникнути внаслідок короткого замикання.

Завершили найскладніший етап попередньої реконструкції собору. Зі споруди познімали останні будівельні риштування, які поплавилися під час пожежі й загрожували конструкції. Французький президент сподівається завершити реставрацію до 2024-го.

Зараз ви читаєте новину «Вітражі Нотр-Дама замінять роботами сучасних художників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі