вівторок, 30 січня 2018 04:20

Після приходу до влади Гітлер заборонив усі партії

Після приходу до влади Гітлер заборонив усі партії
Адольф Гітлер, 1933 рік. Фото: Вікіпедія

30 січня 1933 року президент Німеччини Пауль фон Гінденбург затвердив лідера Націонал-соціалістичної робітничої партії Адольфа Гітлера рейхсканцлером - главою уряду.

Після парламентських виборів у 1930 та 1932 роках у правлячих колах Німеччини стали всерйоз розглядати участь НСДАП в уряді. Спочатку була здійснена спроба усунути Гітлера від керівництва партією і зробити ставку на Грегора Штрассера. Однак Гітлеру вдалося швидко ізолювати свого сподвижника і позбавити його будь-якого впливу в партії. Зрештою в німецьких верхах було прийнято рішення надати Гітлеру головний адміністративно-політичний пост.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знесуть дім, де народився Гітлер

Після приходу до влади Гітлер оголосив про відмову виконувати умови Версальського договору, був скасований статус демілітаризованої Рейнської зони, відновлена армія, військова авіація, створено танкові війська. Протягом кількох років було практично повністю ліквідовано безробіття, розгорнулись великі будівництва, в дусі реваншизму організовувались масові свята і культурні заходи. В 1934 році під час погрому, відомого як "Ніч довгих ножів", було вбито багатьох політичних супротивників Гітлера, зокрема екс-канцлера Курта фон Шлейхера і Грегора Штрассера, давнього конкурента. Дорвавшись до влади, Гітлер до самого кінця не випускав її з рук. Усього за кілька місяців він зумів встановити диктатуру, засновану на терорі. Вже у лютому 1933 року новий рейхсканцлер скасував свободу друку і свободу зібрань, в березні фактично позбавив влади парламент, у квітні скасував уряди федеральних земель, в травні розігнав вільні профспілки, в липні – заборонив усі партії, крім націонал-соціалістичної. Почалися бойкоти магазинів,які належали євреям, їм було заборонено працювати лікарями, адвокатами, журналістами, вчителями в школах та викладачами у вузах. Навесні 1933 року були створені перші концентраційні табори для політичних в'язнів.

2 серпня 1934 помер президент Веймарської республіки Пауль фон Гінденбург. Нацистський уряд приймає рішення, що відтепер пост президента об'єднується з посадою рейхсканцлера. Всі колишні повноваження президента переходять до рейхсканцлера – "фюреру". Перехід до тоталітарної держави завершений.

Адольф Гітлер народився 20 квітня 1889 року на кордоні Німеччини та Австрії. У школі хлопчик навчався погано, а вищу освіту йому отримати так і не вдалося. На початку Першої Світової війни Гітлер добровільно воював на фронті, отримав звання єфрейтора і кілька військових нагород. У 1919 році вступив до Німецької робочої партії. Гітлер вміло провів у партії ряд реформ націонал-соціалістичного спрямування і домігся посади голови партії в 1921 році. Після того, як за наказом Гітлера, був організований Баварський путч, він був негайно заарештований і відправлений у в'язницю. Там Гітлер і написав один з головних своїх праць — "Майн Кампф" ("Моя боротьба"), де заявив про те, що саме Німеччина повинна стати панівною державою в світі. Шлях Гітлера до світового панування почався в 1933 році, коли він був призначений на пост рейхсканцлера Німеччини. Через рік сам призначив себе ватажком "Третього Рейху" — нової політичної системи, заснованої на націоналістичному принципі. Розгорілася боротьба Гітлера з євреями — були створені загони СС, концентраційні табори. У цей же період була повністю модернізована і переозброєна армія — Гітлер готувався до війни, яка повинна була принести Німеччині світове панування. У 1938 році почалося хід Гітлера по світу. Спочатку була захоплена Австрія, потім Чехословаччина — вони були приєднані до території Німеччини. Друга Світова війна була в розпалі. У 1941 році армія Гітлера напала на СРСР, проте за чотири роки військових дій захопити країну Гітлеру так і не вдалося. Наприкінці війни, 30 квітня 1945 року Адольф разом з дружиною Євою Браун покінчив життя самогубством.

Зараз ви читаєте новину «Після приходу до влади Гітлер заборонив усі партії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути