Ексклюзиви
понеділок, 20 липня 2020 09:55

Пірат відкрив шлях до Гренландії

Пірат відкрив шлях до Гренландії
Спадкоємець англійського лорда Джон Девіс очолив арктичний похід. Фото: Національний морський музей, Грінвіч

Англійський мореплавець Джон Девіс 20 липня 1585-го став першим із європейців, що доплив до південного берега Гренландії і відкрив шлях до острова через Атлантику.

Спадкоємець англійського лорда Джон Девіс відмовився служити при королівському дворі і вирішив стати моряком і піратом. Коли лондонські купці організували експедицію з пошуку Північно-Західного проходу у Тихий океан до багатої товарами Індії, Девіс зголосився очолити арктичний похід. Спорядила два невеликих судна.

Через півтори місяці, пливучи на північ, Девіс потрапив в широку і чисту від льоду протоку. Звернувши на північний захід узбережжя Гренландії, вони досягли берега з безліччю красивих заток і невеликих островів. Капітан кинув якір в глибокому і зручному для стоянки фіорді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Моряки натрапили на унікальний риф

Мандрівники вперше зустрілися з місцевими мешканцями - ескімосами. Тубільці пропонували англійцям тюленячі шкури і м'ясо, рибу. Натомість моряки обдаровували їх скляним намистом і мідними дзвіночками. Ескімоси відповідали симпатією.

Густий туман завадив йому пройти далі в море. Кораблі повернули назад і в кінці вересня прибули в Англію. Девіс провів ще дві арктичні експедиції за гроші торговців. У пошуках північно-західного проходу відкрив затоку Камберленд, протоку між Гренландією і Баффіновою Землею, Фолклендські острови.

Його прозвали "батьком арктичного мореплавання" за навігаційний посібник "Таємниці мореплавства", яким користувалися багато поколінь англійських моряків та задокументовані відомості про природу арктичних областей і жителів гренландського узбережжя.

Англійський мореплавець Джеймс Кук 11 червня 1770-го відкрив біля узбережжя Австралії Великий бар'єрний риф. Це 900 островів загальною протяжністю приблизно 280 км.

Зараз ви читаєте новину «Пірат відкрив шлях до Гренландії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути