пʼятниця, 29 листопада 2019 08:21

Пілот відкрив невідому землю

Пілот відкрив невідому землю
Берд здійснив чотири експедиції в Антарктику на літаку. Фото: Grantham Bain

Американський пілот Річард Берд першим у світі перелетів Південний полюс літаком 29 листопада 1929 року.

У першій половині ХХ ст. Антарктида продовжувала залишатися величезною білою плямою. Експедиції на крижаний континент відправлялися мало не щороку - і норвезькі, і французькі, і німецькі, і австралійські, і навіть японські. Однак континент в цілому залишався непізнаним. Американський полярний дослідник, адмірал Річард Берд керував кількома експедиціями в Арктику та Антарктику.

У 1928 році він оголосив про своє рішення досліджувати невідомі райони Антарктики. Його аероплан протримався в повітрі 19 годин. Під час польоту Берд над Південним полюсом скинув американський прапор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пілот роздав премію біднякам Парижа

Іменем Берда названа американська антарктична наукова станція і Американський національний центр полярних досліджень. У 1964 році в честь Річарда Берда названий кратер на Місяці. Берд здійснив ще чотири експедиції в Антарктику. Найбільшою була експедиція 1946 року - Операція Highjump. Досі вона залишається найбільшою арктичною експедицією в історії людства.

Вважають, що Берд сфальсифікував частину даних про політ у своєму офіційному звіті в Американське географічне товариство.

Бразилець Альберто Сантос-Дюмон на своєму 33-метровому дирижаблі облетів Ейфелеву вежу в Парижі 19 жовтня 1901 року. Продемонстрував керований політ на апараті, легшому за повітря.

Зараз ви читаєте новину «Пілот відкрив невідому землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути