Ексклюзиви
середа, 12 грудня 2012 14:20

Під Владивостоком знайшли міноносець, який потонув у російсько-японську війну

Автор: Фото: samlib.ru
 

У Примор'ї стала відома вся правда про загибель під час російсько-японської війни одного з перших російських міноносців. Після довгих пошуків дайвери виявили затонулий бойовий корабель. Також вдалося знайти свідчення очевидців тієї катастрофи біля берегів Владивостока.

Кораблі патрулювали узбережжя на випадок атаки японців. Міноносець вибухнув 4 липня 1904 недалеко від маяка на острові Скриплева, це всього в 3 км від приморській столиці. Пошкоджений корабель встиг сфотографувати військовий фотограф. Командуванню доповіли: підняти бойову одиницю на поверхню і повернути після ремонту в лад неможливо.

"Японці постійно виставляли міни, намагаючись блокувати російські морські бази. Міноносець вийшов на бойове патрулювання вранці і вибухнув на міні кормою. Мабуть, в той день була погана видимість", - розповідає в ефірі каналу НТВ Михайло Ігнатов, фахівець сектору вивчення Приморського краю Російського географічного товариства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дайвери виявили біля Севастополя цвинтар затонулих кораблів

За офіційною версією, врятуватися вдалося всім членам команди. Команда налічувала 22 особи. Але розсекречений рапорт капітна судна повідомляє інші відомості - без вісти ніби-то зник матрос Іван Ларіонов.

Наступного разу оглянути останки міноносця спробували вже наприкінціі радянської епохи і в середині 90-х, однак розшукати всіма забуте судно через десятки років після катастрофи не вдалося тоді ні військовим фахівцям, ні любителям історії з дайверського клубу.

Удача посміхнулася тільки тепер. Пошукачам з Приморського відділення "Російського географічного товариства" пощастило з погодою більше за попередників. На 30-метровій глибині вони виявили той самий міноносець, що підірвався на японській міні.

Роман Фадєєв з Товариства вивчення Амурського краю повідомив: "Надводна частина корпусу була зроблена з металу, порядка 3,5 міліметрів. Тож за стільки років вона згнила".

На дні покояться вцілілі парові котли, механізми машинного відділення, якір і навіть частина торпедної установки. Але головною знахідкою вчені називають елеватор - такі встановлювалися на перших російських міноносцях.

Зараз ви читаєте новину «Під Владивостоком знайшли міноносець, який потонув у російсько-японську війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути