Ексклюзиви
понеділок, 02 вересня 2013 19:12

Під віллою Адріана виявили мережу ходів

Під побудованою в 2 в. н. е. віллою римського імператора Адріана була виявлена ??мережа підземних ходів. За твердженням археологів-спелеолгов, ці тунелі могли представляти із себе ціле підземне місто. Ходи могли використовуватися для таємного переміщення вантажів під віллою, що займала в цілому близько 250 гектарів землі.

Величина деяких з ходів така, що в деяких з них могли роз'їхатися два вози, запряжені волами. Основний тунель, відмічений на карті Марко Плачіді з Асоціації римських архео-спелеологів має ширину три метри і довжину 800 метрів. Він переходить в 700-метрову дугу, яка огинає маєток. Цей хід називався "Велика підземна дорога" Strafa Carrabile і був знайдений зовсім недавно завдяки дірі, виявленій під кущами в парку вілли.

На даний момент науковці зайняті складанням докладної карти всіх цих підземних комунікацій. Після закінчення археологічних робіт та розчищення всіх тунелів вчені сподіваються, що дані підземні споруди стануть доступні туристам. Також є думка, що це не єдині підземні ходи, які знаходяться під віллою Адріана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мозаїку зі зображенням дракона й дельфінів знайшли в Італії

Через велику засміченість ходів археологом доводиться вдаватися до допомоги роботів, оснащених відеокамерами. У ході досліджень було виявлено ще один тунель більших розмірів, його ширина становить 5 метрів.

Імператорська вілла в Тіволі була побудована за наказом Адріана і складалася з 30 споруд: палаців, житлових приміщень, бібліотек, складів, оточених парками з басейнами і фонтанами.

Адріан, який також побудував стіни Адріана на півночі Англії, розробив свою віллу на основі палаців, які він бачив у Єгипті та Греції. Він побудував собі притулок недалеко від сучасного Тіволі, щоб уникнути шуму і натовпів Риму, але зумів взяти з собою половину міста. Коли Римська імперія впала, палац був розграбований і пошкоджений, але підземна мережа залишилася майже недоторканою.

Зараз ви читаєте новину «Під віллою Адріана виявили мережу ходів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути