Ексклюзиви
субота, 28 березня 2020 09:05

Перше телеграфне агентство очолив філософ

Перше телеграфне агентство очолив філософ
Українське телеграфне агентство знаходилося на Хрещатику, в будинку № 25. Фото: А.В. Линецкий

Українське телеграфне агентство запрацювало 28 березня 1918-го у Києві на Хрещатику, в будинку № 25.

Із проголошенням Української Народної Республіки Українська Центральна Рада взялася за розбудову власної інформаційної політики. Хотіли поширення інформації про діяльність державних інституцій УНР, популяризація "української справи" за кордоном.

Спеціальна циркулярна телеграма Центрального Виконавчого Комітету Рад України повідомила: "Почало функціонувати Українське телеграфне агентство – УкТА. Головне його відділення тимчасово знаходиться у місті Катеринославі, в будинку колишнього губернського управління, кімната 2-а".

З травня по листопад 1918 року його очолював громадський діяч, філософ, публіцист і літературний критик Дмитро Донцов. Він же одночасно керував Бюром преси. Свої повідомлення УТА друкувало у декількох виданнях - Бюлетені Українського телеграфного агентства та Телеграмах Українського телеграфного агентства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Республіку ліквідували

Впродовж березня-квітня 1918 року філії УТА були відкриті в Харкові, Полтаві, Чернігові, Єлисаветграді, Херсоні, Миколаєві, Севастополі, інших містах України та за кордоном. Того ж року створили Російське телеграфне агентство, з 1925 року воно називається Телеграфне агентство Радянського Союзу. Згодом це стало Радіотелеграфне агентство України, яке проіснувало майже 70 років. Зараз це інформаційне агентство "Укрінформ".

Донецько-Криворізька Радянська Республіка увійшла 19 березня 1918-го до складу Української Соціалістичної Радянської Республіки. Формально існувала трохи більше місяця.

Зараз ви читаєте новину «Перше телеграфне агентство очолив філософ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути