Ексклюзиви
понеділок, 19 березня 2018 08:20

Перший замах на тіло Леніна здійснив російський колгоспник

Перший замах на тіло Леніна здійснив російський колгоспник
Мавзолей Леніна. Фото: Вікіпедія

19 березня 1934 року колгоспник Митрофан Никітін відкрив вогонь з револьвера по труні Володимира Леніна в Мавзолеї. Це перший замах на тіло вождя.

21 січня 1924 року в селищі Горки під Москвою на 54-у році життя від крововиливу в мозок помер Володимир Ілліч Ленін, лідер більшовицької партії, один з організаторів і керівників Жовтневої революції 1917 року в Росії, перший керівник уряду Радянського Союзу. Сталін запропонував піддати його тіло бальзамуванню. 27 січня Ленін був похований на Красній площі в Москві у спеціально збудованому мавзолеї.

Митрофан Нікітін народився в 1888 році у Брянському повіті. Після Жовтневої революції він працював у різних регіонах країни в колгоспах. Після роботи в Воронізькій губернії, Нікітін зіткнувся зі значною нерівністю в рівнях достатку між працівником села і керівництва. Це змінило його погляд на стан речей в країні. На початку 1930-х років Нікітін працював в Україні, де став свідком відбирання в селян хліба, розкуркулювання, колективізації і голоду, що був наслідком цього. Нікітін звинувачував у всьому, що коїться в країні Володимира Леніна. Нікітін задумав розстріляти тіло мертвого вождя. Своїм учинком хотів привернути увагу до несправедливості, яка, на його думку, творилася в СРСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забальзамувати тіло Леніна запропонував Сталін

19 березня 46-річний селянин Митрофан Нікітін зайняв чергу до мавзолею Леніна. В кишені піджака лежав револьвер "наган" і передсмертна записка. При вході в мавзолей обшуків тоді не проводили. Спустився донизу в напівтемряву й піднявся в зал східцями. Митрофан дістав пістолет, двічі вистрелив у напрямку труни. Жодного разу не влучив. Переляканий натовп кинувся до виходу. Третьою кулею Нікітін стріляє собі в серце. Помирає миттєво. Єдиним трофеєм охоронців стала його передсмертна записка, що була адресована керівництву країни. Ввечері того дня начальник урядової охорони Карл Паукер передав записку Йосипу Сталіну. Той залишив на ній припис: "В мій архів". Населення країни нічого не взнало про постріли в мавзолеї. Кільком випадковим свідкам заборонили говорити під страхом арешту. Однак спроби знищити мертвого Леніна не припинилися.

1 вересня 1973 року невідомий злочинець зумів приховати під одежею вибуховий пристрій і використати його в Мавзолеї. Зловмисник ішов за безкінечними колонами школярів, які того дня приходили віддати шану вождю. Охоронці подумали, що перед ними шкільний учитель. Терорист пройшов у траурний зал. Порівнявшись із труною, з'єднав контакти. Пролунав вибух. Ударна хвиля прийшлася на саркофаг, але зміцнений напередодні, той витримав удар. За свідченнями очевидців від вибуху загинуло кілька учнів. Ще кілька десятків отримали поранення. Від терориста залишилася голова і частина правої руки.

Зараз ви читаєте новину «Перший замах на тіло Леніна здійснив російський колгоспник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути