Ексклюзиви
неділя, 21 січня 2018 04:20

Забальзамувати тіло Леніна запропонував Сталін

Забальзамувати тіло Леніна запропонував Сталін
В. І. Ленін під час хвороби. Підмосковні Горки. 1923 рік. Фото: Вікіпедія

21 січня 1924 року в селищі Горки під Москвою на 54-у році життя від крововиливу в мозок помер Володимир Ілліч Ленін, лідер більшовицької партії, один з організаторів і керівників Жовтневої революції 1917 року в Росії, перший керівник уряду Радянського Союзу.

Керівник більшовицького перевороту в Росії Володимир Ілліч Ульянов народився 22 квітня 1870 року в місті Симбірську (зараз Ульяновськ) в 1870 році. Навчався на юридичному факультеті Казанского университета. Був відрахований через участь в студентських заворушеннях. 23-річним переїжджає в Петербург, вивчає марксистскі праці, стає помічником адвоката. Бере участь у створенні Петербурзького "Союзу боротьби за звільнення робітничого класу". За це його засилають на три роки в село Шушенске Єнисейської губернії. Там бере шлюб із соратницею 29-річною Надією Крупською. В 1903 році створив більшовицьку партію. У листах та працях підписується псевдонімом "Ленін". 1907 по 1917 р. перебував в еміграції - через можливий арешт. По поверненню в Росію очолює збройне повстання в Петрограді і після його перемоги створює більшовицький уряд - Раду народних комісарів. Того ж року почалася Громадянська війна. Через 5 років закінчилася перемогою більшовиків. Ленін був на чолі уряду та партії до своєї смерті. Останні два роки життя важко хворів і практично не брав участі в управлінні державою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В смерті Сталіна підозрювали Берію

23 січня в багажному вагоні труну з тілом Володимира Леніна було доставлений до Москви. Радянське керівництво потурбувалося долею тіла Леніна на випадок його смерті ще за життя вождя: восени 1923 року відбулося засідання Політбюро, на якому Сталін повідомив, що здоров'я Леніна погіршився, можлива смерть.Сталін оголосив, що існує пропозиція в разі смерті Леніна піддати його тіло бальзамуванню. 27 січня Ленін був похований на Красній площі в Москві у спеціально збудованому мавзолеї. Керівником більшовицької партії і фактичним диктатором Радянського Союзу, утвореного ще за життя Леніна в 1922 році, став Йосиф Сталін.

Зараз ви читаєте новину «Забальзамувати тіло Леніна запропонував Сталін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути