Ексклюзиви
неділя, 05 березня 2017 09:00

В смерті Сталіна підозрювали Берію

В смерті Сталіна підозрювали Берію
Похорон Й.Сталіна

5 березня 1953 року на 74-му році життя на дачі в Підмосков'ї помер Йосиф Вісаріонович Сталін (Джугашвілі). Голова Ради міністрів СРСР, секретар ЦК КПРС керував Радянським Союзом 29 років.

1 березня 1953 року Сталін був знайдений лежачим на підлозі в їдальні однієї зі своїх дач. За висновком лікарів у нього була паралізована права сторона тіла, про це повідомили лише через три дні. 5 березня 1953 року о 21:50 Йосиф Сталін помер за офіційною версією - від крововиливу в мозок. Прощання з ним тривало три дні. 9 березня Сталіна поховали поряд із своїм ідейним учителем Володимиром Леніним у мавзолеї.

З самого моменту смерті Сталіна 5 березня і донедавна ходили чутки про те, що радянського диктатора отруїли. Першим цю версію висловив син вождя Василь Сталін ще в той момент, коли його батько був живий, але вже знаходився в агонії. Потім її підтримували і розвивали інші історики. Сталін і сам панічно боявся отруєнь, тому він тримав цілий штат людей, які перевіряли всі продукти, які поставляли йому до столу. Радянський вождь Йосип Сталін не був отруєний Берією або ким-небудь ще, а помер через природні причини. Численним спекуляціям на цю тему покладено край - оприлюднено офіційні результати розтину. Ніяких слідів отруйних речовин або будь-яких інших субстанцій, здатних спровокувати погіршення здоров'я Сталіна, в організмі покійного не виявлено.

Йосиф Джугашвілі народився 1879 року у Грузії, закінчив духовне училище в Горі і вступив до Тифліської духовної семінарії. Зайнявся революційною діяльністю, перейшов до більшовиків. 1912 року за ініціативою Леніна Джугашвілі став членом ЦК Російської соціал-демократичної робітничої партії. 1913-го – взяв псевдонім, став членом Політбюро ЦК більшовиків, у потім - наркомом у справах національностей радянської Росії. 1922 - генеральним секретар ЦК РКП(б). Це стало початком узурпації Сталіним влади як в партії, так і в країні.

Зараз ви читаєте новину «В смерті Сталіна підозрювали Берію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути