Ексклюзиви
середа, 13 липня 2016 18:25

Як остання вечірка Сталіна завершилась його смертю

Як остання вечірка Сталіна завершилась його смертю

В останній день лютого 1953 року п'ятірка найважливіших осіб в Радянському Союзі: Маленков, Берія, Булганін, Хрущов та, звісно, Сталін завершили засідання в Кремлі. Втім, Сталін робив усе, аби затримати своїх прибічників і , що найпарадоксальніше, найближчих людей. Йдеться в Ciekawostki Historyczne.

Владика найбільшої імперії світу був самотньою людиною. Йосиф Сталін шукав товариство навіть серед тих чотирьох осіб, яких відверто зневажав. Четверо чоловіків, які живуть тільки по милості вождя, з удаваним ентузіазмом погодилися подивитися фільм в ексклюзивному, що налічує всього двадцять місць, кремлівському кінотеатрі Сталіна. Потім діячі поїхали на його дачу в Кунцево, що зайняло декілька хвилин їзди на лімузині.

Остання вечірка Сталіна не відрізнялася від сотень попередніх. Сталін традиційно пив хоча й небагато, одночасно заохочуючи, і часто змушував пити інших. Це давало йому більше можливостей для "кращого" пізнання поглядів своїх гостей. У приватних розмовах він жартував другосортними жартами. Коли компанія була нетвереза, вождь вмикав музику. Сталін мав вражаючу колекцію пластинок: найбільше з народною та класичною музикою, тим самим закликав до танців. Посиденьки вкотре закінчилася вранці. Вже напідпитку Сталін був у відмінному настрої, розмахував руками, жартував і колов пальцем у живіт Хрущова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як мексиканський бандит став голлівудським героєм

Після від'їзду гостей Сталін повернувся до своєї кімнати, де ліг спати. Всю суботу 1 березня він не викликав нікого з роботи. Це було абсолютно незвичним фактом. У Кунцево наростало занепокоєння, але ніхто з охоронців не наважився заглянути до вождя в кімнату. Тільки пізно ввечері знайшли привід, щоб постукати в приватні покої Сталіна – прийшла пошта. Найхоробріший з охоронців, з листами в руках, зайшов всередину.

Зрештою, він знайшов його ,безпорадно лежачого на мокрій підлозі. Охоронці поклали його на диван і зателефонували міністру безпеку, Семену Ігнатьєву, натякаючи на виклик лікаря. Міністр відмовився прийняти якесь рішення і сказав телефонувати до найвищого керівництва.

Маленков також не захотів вирішувати ситуацію самостійно, тому він шукав підтримку у Берії, Хрущова та Булганіна. Команія прибула у Кунцево вночі. Плями сечі на килимах привели їх в жах. Вони вирішили, що Маленков і Берія перевірять в якому стані знаходиться архітектор комунізму. Тихо зайшовши в кімнату, чоловіки побачили Сталіна на дивані та сказали охоронцям, що Сталін спить. У результаті всі поїхали додому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Гітлер так і не відвідав Ейфелеву вежу

На параліч четвірки вплинула справа "кремлівських лікарів", коли у 1952-53-х роках видатні медики єврейського походження були звинувачені у смерті кремлівських діячів. 2 березня вони все-таки скликали Президію Центрального Комітету, де колективно вирішили направити в Кунцево лікарів. Медики одразу виявили крововилив у лівій півкулі мозку - Сталіна вже не можна було врятувати.

Думка, що вождь вже не повернеться спонукала четвірку влаштувати гонитву за владою. 5 березня Сталіна позбавили посади Голови Ради Міністрів та Секретаря Центрального Комітету.

Зараз ви читаєте новину «Як остання вечірка Сталіна завершилась його смертю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути