понеділок, 19 серпня 2019 10:08

Перший український храм виступив з рішучою ініціативою

Перший український храм виступив з рішучою ініціативою
Володимир Ярема оголосив про відродження УАПЦ 19 серпня 1989-го Фото: stavropigia.lviv.ua

19 серпня 1989-го парафія святих Петра і Павла у Львові першою в УРСР вийшла з підпорядкування Російської православної церкви. Отець Володимир Ярема не злякався репресій з боку радянської влади та проводив активну підготовку разом із отцем Іваном Пашулею.

"Усе трималося в таємниці. Я теж брав участь в тій підготовці. Навіть покійний Чорновіл тоді був голова ОДА, возив його у приватне помешкання отця Івана, де збиралися таємно, де вирішувалися політичні справи – якось треба шось розірвати з Росією. То був великий удар для СРСР", – розповідає 5 каналу отець Микола Кавчак, настоятель Храму апостолів Петра і Павла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська автокефальна православна церква припинила існування

У ході літургії Володимир Ярема оголосив про вихід парафії з-під юрисдикціїї Московського патріархату. 6 ієреїв поставили підпис за відновлення Української автокефальної православної церкви. Цього ж дня оголосили про перехід під омфор митрополита УАПЦ Мстислава Скрипника, який перебував у США. 18 листопада 1990 року в Соборі святої Софії в Києві відбулася його інтронізація: став першим Патріархом УАПЦ.

Дату відродження УАПЦ урочисто відзначають в Україні. Нещодавно парафія стала частиною новоствореної Православної Церкви України. Урочистості проходили у Львові з 16-18 серпня. У святкуванні взяв участь Митрополит Епіфаній.

Українську автокефальну православну церкву заснували у ході національно-визвольних змагань 1917-1921-го. 1929 радянська влада оголосила УАПЦ "однією з ланок антирадянського підпілля" і розпустила її. Визначного українського діяча Митрополита УАПЦ Василя Липківського розстріляли в СРСР 27 листопада 1937-го. Напередодні Другої світової війни були ліквідовані майже всі прояви УАПЦ в радянській Україні. Друге короткотривале відродження церкви відбулось у 1942-му. Припинила існування після зайняття території України радянськими військами, проте до сьогодні продовжує діяльність в еміграції та в діаспорі.

Зараз ви читаєте новину «Перший український храм виступив з рішучою ініціативою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути