вівторок, 23 вересня 2014 09:50

Перше промислове виробництво жувальної гумки відбулось 166 років тому

Автор: ru.wikipedia.org
 

166 років тому в цей день відбулося перше промислове виробництво жувальної гумки.

23 вересня 1848 року американець Джон Куртіс зробив першу жувальну гумку - вид цукерки, яка складалася з еластичної неїстівної основи і ароматичних та смакових добавок.

Вважається, що подібний продукт був присутній і в давнину. Археологи іноді виявляють жувальні гумки на місці розкопок у Північній Європі. Знахідки датуються VII-II століттями до нашої ери. Тоді жувальна гумка була шматком смоли.

У Давній Греції жували смолу мастикового дерева. Індіанці з Південної Америки для очищення зубів використовували смолу хвойних дерев. Переселенці з Європи, що з'явилися на американському континенті, перейняли таку звичку від місцевих жителів, додавши в свій варіант жувальної гумки бджолиний віск.

У 1848 році Джон Куртіс відкрив промислове виробництво жувальної гумки, що складалася з соснової смоли. Пізніше в новий продукт він став додавати різні ароматизатори. Продажі були невисокими через наявність в жувальній гумці домішок, які неможливо було видалити зі смоляної основи.

У 1869 році Томас Адамс вирішив замість смоли використовувати каучук, що викликало великий відгук серед покупців. Жувальна гумка отримала "друге життя".

У 1871 році Адамс запатентував машину для автоматичного виробництва жуйки. Пізніше він став додавати в неї екстракт лакричника, що значно збільшило обсяг продажів.

Зараз ви читаєте новину «Перше промислове виробництво жувальної гумки відбулось 166 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути