вівторок, 28 лютого 2012 10:58

Пам'ятки у Помпеях руйнуються через морози

Пам'ятки у Помпеях руйнуються через морози
Фото з сайту italyinf.net

Ряд пам'яток світового та національного значення постраждали в дні недавніх холодів і снігопадів, що охопили Апенніни. Експерти з міністерства культури Італії б'ють тривогу. Про катастрофічний стан пам'яток вони заявили у радіопередачі, присвяченій проблемам збереження історичної спадщини.

Особливо неблагополучною виглядає ситуація в найбільшому археологічному заповіднику на території Помпеїв. У минулі вихідні частина червоної штукатурки відвалилася від стіни внутрішнього дворика однієї з туристичних визначних пам'яток стародавнього міста - "Будинку Венери в раковині". Ще два фрагменти зруйновані "через погані метеорологічні умови" в районі термів "Реджо" й сусіднього житлового будинку, повідомляють фахівці спеціального управління Помпеїв і Неаполя.

Зараз проходить обстеження пам'яток з метою визначення реального збитку і якомога швидшого проведення реставраційних робіт, передає італійське інформаційне агентство АНСА з посиланням на мера Помпеїв Клаудіо д 'Алессіо.

Руйнуванню передувало кілька інших втрат у заповіднику. Раніше повідомляли про обрушення стіні заввишки два метри й товщиною три метри на древній вулиці Стабіане. Ще один шматок цегляної кладки обвалився в так званому Малому лупанарії - античному будинку терпимості. Тоді ж президент республіки Джорджо Наполітано, дізнавшись про це, заявив, що "всім італійцям соромно за цей випадок".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Помпеї оголосили надзвичайний стан

"Хоча б тому, що Помпеї належать усьому людству, держава не повинна нищити їх своїм невмілим керуванням", - стверджувала міланська газета "Соле-24 оре", яка виступає за приватизацію унікального комплексу.

Помпеї були процвітаючим торговим містом на березі Тірренського моря. 79 року нашої ери у ході найсильнішого виверження вулкана Везувій місто разом з жителями було поховане під кількаметровим шаром каміння, лави й попелу. Трагедія увійшла в літописі завдяки докладному і яскравому опису Плінія Молодшого у поштовому посланні до Тацита.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Помпеях обвалився 2000-річний "Будинок мораліста" (ФОТО)

У попелі добре збереглися вілли та прекрасні фрески, навіть посуд, начиння, залишки продуктів і сліди полеглих тіл. Розкопки в Помпеях почалися у XVIII столітті. На сьогодні для огляду доступне майже все місто з форумом, амфітеатром, торговими лавками, храмами, публічними будинками і стадіонами. Помпеї щорічно відвідують близько 2,5 мільйонів туристів із усього світу, там регулярно проводяться міжнародні фестивалі мистецтв.

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятки у Помпеях руйнуються через морози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути