середа, 02 червня 2021 19:32

Пам'ятник Петлюрі поставлять у знаковому місці

У Полтаві оголосили переможців конкурсу на спорудження пам'ятника Симону Петлюрі. Перше місце здобув проєкт скульптора Анатолія Куща та архітектора Сергія Швець-Машкара. Про Симона Петлюру, конкурс та особливості пам'ятника Gazeta.ua розповів заступник голови конкурсного журі, регіональний представник Українського інституту національної пам'яті в Полтавській області Олег Пустовгар.

"У Полтаві Симон Петлюра народився і тут гартувався його світоглядний стрижень. У місті зобов'язані подбати про увічнення його пам'яті не лише у назві вулиць чи встановленням меморіальної дошки. Пам'ятник стоятиме поруч із будівлею обласного центру естетичного виховання учнівської молоді, вулицею Симона Петлюри та місцем, де стояв будинок в якому діяч народився, провів дитинство та юність. Він навчався у Полтавській духовній семінарії. Саме тут був одним із фундаторів таємного українофільського гуртка. Організовував українські вечори за мотивами композитора Миколи Лисенка, за що його виключили з семінарії. 1900-го у будинку, де мешкала родина Русових, молодий Петлюра взяв участь у виголошенні Миколою Міхновським маніфесту "Самостійна Україна", - розповідає Олег Пустовгар.

Автор: poltava.to
  Переможний проєкт скульптора Анатолія Куща та архітектора Сергія Швець-Машкара
Переможний проєкт скульптора Анатолія Куща та архітектора Сергія Швець-Машкара

Ідея спорудження пам'ятника Петлюрі виникла 1992 року.

"Пропозицію сформулювали на перших наукових петлюрівських читаннях, започаткованих полтавською "Просвітою" на чолі з Миколою Кульчинським. Після того ідея виношувалася у громадських та політичних колах. На державному рівні вперше прозвучала після Помаранчевої революції, в указі президента Віктора Ющенка. Тодішній голова Полтавської ОДА Валерій Асадчев запропонував спорудити пам'ятник біля державної адміністрації. Там встановили камінь, із написом, що пам'ятник буде. Але настрої в суспільстві були неоднозначними. Опір комуністичної партії та партії регіонів подолати не вдалося. Вони організували масові протести, істерики, навіть вмикали сирену тривоги. Врешті камінь демонтували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували невідомі фото Петлюри

Ідея набрала реальних обрисів після Революції гідності. Законом України про правовий статус та вшанування борців за незалежність України у XX столітті, органи державної влади зобов'язали дбати про увічнення пам'яті видатних українців. Прихильники ідеї з'явилися навіть в облдержадміністрації. 2019 року товариство "Просвіта" підготувало проєкти розпорядження голови ОДА "Про вшанування 140-річчя з дня народження Петлюри", у яких був пункт про необхідність спорудження пам'ятника.

Торік полтавська міська топонімічна комісія визначилась з місцем, де він має стояти. І сесія міської ради проголосувала за нього. Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов видав розпорядження про формування конкурсу і журі. До нього увійшло чотири представники Інституту національної пам'яті та фахівці не лише з Полтави, а й з різних міст України", - каже представник Інституту нацпам'яті.

Автор: poltava.to
  Друге місце зайняв проєкт скульптора Віктора Липовки та архітектора Андрія Данилейка
Друге місце зайняв проєкт скульптора Віктора Липовки та архітектора Андрія Данилейка

До участі у конкурсі допустили 11 проєктів. Тим, хто увійде до першої трійки пообіцяли грошові винагороди у сумі 40, 20 та 10 тис. гривень.

"Усі роботи були зашифрованими. Прізвищ авторів члени журі не знали. Кожен мав особистий гугл-кабінет, де виставляли бали. Я не консультувався ні з ким і одразу надав перевагу варіантові Куща. Скульптор та архітектор подали декілька проектів, зокрема, сидячого Петлюру. Молодь писала у Фейсбуку, що хоче сидячого, щоб робити "селфі". Але рішення приймають не підлітки, а фахове журі. Пам'ятник Петлюрі у сидячому варіанті є у Польщі та Вінниці. Ще один – буде нездоровою тенденцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До роковин убивства Петлюри у мережу виклали унікальні фото та документи

Врешті на загальному голосуванні теж проголосували за стоячу фігуру. Проєкт вирізняється серед інших не лише пластикою, але й тим, що зображає Петлюру, як державного діяча, вже на піку своєї політичної та громадської діяльності. В моєму розумінні це пам'ятник голові Директорії УНР. Коли він очолив всю державу. Він у військовій формі. Є гарний символізм. Наприклад, шабля - символ відсічі російській агресії, як "білій" так і "червоній". А правою рукою він спирається на документи, які можна сприймати не лише, як державні, але й як творчий доробок діяча", - пояснює Олег Пустовгар.

Автор: poltava.to
  Третє місце зайняв проєкт скульптора Олексія Пергаменщика та архітектора Наталії Башинської
Третє місце зайняв проєкт скульптора Олексія Пергаменщика та архітектора Наталії Башинської

Автори переможного проєкту запропонували вдале вирішення громадського простору. Пам'ятник розмістять на вході до алеї Парку матері і дитини, на фоні зелених насаджень, поставлять питний фонтанчик та прокладуть велосипедну доріжку для дітей віком до 12 років. Адже це місце, де мами часто відпочивають із дітьми.

"Інші проєкти були дещо заслабкими. Наприклад, Петлюра на коні – карикатурний образ із журналу "Перець" часів Брежнєва. В окремих скульптурах були непропорційно видовжені ноги, руки тощо. Скульптура переможець теж не ідеальна. Уже звучали пропозиції вдосконалення елементів військового однострою. Але це все можна буде вдосконалити в процесі", - каже заступник голови журі.

У польському місті Скерневиці Лодзького воєводства лідера Директорії УНР Симона Петлюру зобразили на монументі "Напередодні Варшавської битви".

Пам'ятник присвячений підтримці Польщі іншими країнами під час польсько-радянської війни 1920 року.

Петлюру зобразили в компанії лідера Польщі маршала Юзефа Пілсудського, угорського прем'єра Палома Телекі та Шарля де Голля, який тоді був військовим радником польської армії.

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятник Петлюрі поставлять у знаковому місці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути