неділя, 10 травня 2020 10:11

Скасували оплату за навчання старшокласників

Скасували оплату за навчання старшокласників
Картина "Школярі" (1967) американського художника Нормана Роквелла зображує процес навчання в СССР. Фото https://sanseverything.wordpress.com

Плату за навчання в старших класах середніх шкіл в СРСР скасували 10 травня 1956 року. Останні 16 років у Радянському союзі у старших класах існувало платне навчання..

Оплату за навчання у школі старшокласників ввели 26 жовтня 1940-го. Розмір річної оплати становив 200 рублів - в столичних школах. 150 рублів коштувало навчання за рік у сільських і міських. Платна була і вища освіта. Рік інститутського навчання коштував 400 рублів у Москві, Ленінграді та столицях союзних республік. В інших містах дешевше. Введення плати для багатьох радянських громадян закрило можливість продовжити освіту після 7 класу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені створили товариство для популяризації народної мови

Кількість випускників середніх шкіл за 8-10 класи скоротилося в кілька разів. Випускників вищих навчальних закладів в стало менше вдвічі. Після скасування плати через два роки в СРСР було 29 політехнічних інститутів, 30 машинобудівних, 27 цивільного будівництва, 7 авіаційних, 27 гірничо-металургійних, 18 транспортних, 15 електротехнічних і інститутів зв'язку, 13 рибної і харчової промисловості, 10 інженерно-хімічних, 2 метеоролого- гідротехнічних і 2 кораблебудівних інститутів.

20 грудня 1868 року у Львові вчені та митці заснували товариство "Просвіта" імені Тараса Шевченка. Організатори вживали чисту народну мову та намагалися впроваджувати її в пресу і театр, школу і науку.

Зараз ви читаєте новину «Скасували оплату за навчання старшокласників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути