Ексклюзиви
четвер, 16 лютого 2023 05:45

Відкриття століття: археологи знайшли гробницю фараона

Відкриття століття: археологи знайшли гробницю фараона
Відкриття гробниці Тутанхамона британським археологом Говардом Картером (1874-1939) стало одним з найбільш вражаючих відкриттів в археології. Фото: Getty

У Єгипті британська експедиція археолога Говарда Картера 16 лютого 1923-го знайшла кам'яний саркофаг фараона Тутанхамона. В ньому - золоту труну з мумією. Відкриття гробниці Тутанхамона стало одним з найбільш вражаючих відкриттів в археології.

В той час серед археологів панувала думка, що місцевість в Долині царів вже вивчена. Усипальниці єгипетських фараонів подекуди обкрадали їхні ж піддані за кілька років після поховання. 1899-го англієць Говард Картер був призначений першим головним інспектором Єгипетської служби старожитностей. Він наглядав за багатьма розкопками в Фівах. Згодом Картера найняв лорд Джордж Карнарвон для нагляду за розкопками в Долині царів. Команда Картера виявила під старою халупою сходи. Вони розчистили їх і внизу побачили замуровані двері. Вони вели до гробниці Тутанхамона.

26 листопада 1922-го Картер з Карнарвоном, його дочкою та іншими присутніми зробив "крихітний пролом в верхньому лівому кутку" дверного проходу. Тоді за допомогою світла свічки зміг розгледіти, що багато скарбів із золота та чорного дерева все ще були на місці. Коли Карнарвон запитав: "Ти щось бачиш?", Картер відповів відомими словами "Так, дивовижні речі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли безцінний бюст цариці

Гробниця виявилась найкраще збереженою з тих, які будь-коли знаходили в Долині царів. Всього знайшли близько 3,5 тис. предметів. Загальна вага золотих виробів становила 110,4 кг, вага маски - майже 11 кг.

Кам'яний саркофаг фараона Тутанхамона відкрили - усередині виявили золоту труну з його мумією. Саркофаг був золотим і містив понад 100 кг чистого золота, а також муміфіковане тіло фараона. Мумія була залита великою кількістю олії. Вона почорніла й затверділа. Картерові вдалося знайти не лише велику кількість коштовностей, а й саркофаг з прахом Тутанхамона. Мумію покривала чудова золота маска.

Досліджували гробницю до 1932 року. Нарахували 3,5 тис. предметів. Скарби і мумію передали у Каїрський національний музей. Зараз саркофаг знаходиться з мумією Тутанхамона знаходиться у Долині Царів. За кілька років 13 людей, що так чи інакше були пов'язані з експедицією, пішли з життя за різних обставин.

13 квітня 2001 року у Єгипті археологи виявили 22 мумії, які відносять до VI століття до нашої ери. Це добре збережені мумії зі знайдених в оазисі Бахарія, в так званій Долині золотих мумій.

Зараз ви читаєте новину «Відкриття століття: археологи знайшли гробницю фараона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути