Ексклюзиви
середа, 06 грудня 2023 05:30

Знайшли безцінний бюст цариці

Знайшли безцінний бюст цариці
Погруддя Нефертіті роботи Тутмоса зберігається у Новому музеї у Берліні. Фото: Neues Museum

Під час розкопок на місці давньоєгипетського поселення Амарна 6 грудня 1912-го німецький археолог Людвіг Борхардт знайшов погруддя дружини давньоєгипетського фараона Ехнатона - Нефертіті.

Ще в 1906 році Німецьке Східне Товариство придбало права на проведення розкопок в околицях городища ель-Амарна. Під шаром піску виявили майстерню придворного скульптора Тутмоса. Там і знайшли погруддя Нефертіті.

"Бюст цариці 47 сантиметрів у висоту. У високій зрізаній згори перуці, перев'язаною посередині широкою стрічкою. Фарби - ніби щойно нанесені. Чудова робота. Описувати марно. Треба бачити..." - такий запис зробив у своєму щоденнику Людвіг Борхард, археолог і аташе з питань науки при прусському консульстві в Каїрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бюст Нефертіті є підробкою?

Вапнякове погруддя не містить ніяких ієрогліфічних написів. Однак з огляду на характерну "корону", яку Людвіг Борхардт назвав "перукою", його змогли ідентифікувати порівнявши з іншими зображеннями Нефертіті.

Бюст Нефертіті, навмисно спотворений накладанням вапна, був визнаний єгипетською владою малоцінним та вивезений у Німеччину. 1913-го дорогоцінна знахідка була передана в берлінський музей. Там погруддя неодноразово оглядав і кайзер Вільгельм II. Борхардт дуже жорстко дотримувався думки, що погруддя не можна відкрито показувати публіці - воно занадто цінне.

Археологічна експедиція у Єгипті 16 лютого 1923-го розкрила вхід до гробниці фараона Тутанхамона. Представник 18-ї династії Нового царства помер 18-річним. Серед єгипетських фараонів, лише гробниця Тутанхамона дійшла до наших днів неушкодженою. Досліджували її до 1932-го. Нарахували 3,5 тис. предметів.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли безцінний бюст цариці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути