Ексклюзиви
середа, 25 листопада 2020 11:50

Відкрили музей унікальної родини підприємців
7

Музей Симиренків у Млієві. За ним видніються дуби, посаджені Львом Симиренком
Фото: Музей Симиренків
Стіл Лева Симиренка
Музей у 1960-х роках
Біля будинку науки. Зліва направо: Георгій Дубинський (чоловік Софії Симиренко), Левко Симиренко (син помолога), Микола Артеменко (директор садстанції), Софія Симиренко (дочка Лева Симиренка), Іван Гулько (заступник директора садстанції по науковій частині)
Зал №1

На території садової станції у Млієві Городищенського району на Черкащині у родовому будинку 25 листопада 1970-го відкрили музей вченого-помолога Левка Симиренка.

Унікальна родина Симиренків не має аналогів в українській історії. 4 покоління були видатними підприємцями і промисловцями, працювали над фундаментом економічної могутності України. Вони стали щедрими меценатами, які підтримували українську культуру та літературу. Були талановитими винахідниками, інженерами, вченими.

Без них не було б Визвольних змагань 1917-1922-х, Української Народної Республіки та остаточного відновлення нашої держави 24 серпня 1991-го.

До збереження пам'яті про Симиренків доклали зусиль дослідники Микола Артеменко та Петро Вольвач. Вони на межі 1960-1970 років ініціювали створення меморіального музею на території колишнього розсадника Лева Симиренка у Млієві. Спочатку влада дозволила вшановувати лише Левка Платоновича. Його сина Володимира можна було тільки згадувати. На їх предків діяло політичне табу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я і жінці не говорив, кому дав гроші", - як Шевченко розгнівив свого спонсора

Нині музей розміщується в давньому родовому будинку Симиренків, має 11 експозиційних зал. Вони розповідають про життя найяскравіших представників славетної родини. Мають унікальні фотографії, документи, особисті речі, предмети побуту. Фонд складають більше 4 тис. експонатів. З січня 1992-го заклад функціонує у структурі Черкаського обласного краєзнавчого музею. Його відвідало близько 100 тис. людей.

Окрім музею, відвідувачі оглядають дендропарк, у якому ростуть дерева, посаджені Левком і Володимиром Симиренками більше 100 років тому. Заходять до Дому науки садстанції, храму святої Трійці 1858 року. Під куполами церкви стояли Тарас Шевченко і Павло Чубинський.

Біля храму знаходиться родинний цвинтар Симиренків. На ньому спочивають Федір, Платон, Левко. Є могили їхніх родичів та партнерів Яхненків.

Підприємець і садівник Лев Симиренко народився 18 лютого 1855 року в селі Мліїв - нині Городищенський район, Черкаської області. Його родина володіла цукровими заводами.

1879-го Лев Симиренко закінчив природничий факультет Новоросійського університету. Тоді ж був засланий у Сибір за участь у революційному русі народників. Там працював садівником. Вивів низькорослі повзучі овочеві дерева, що можуть витримати низькі температури.

Після повернення до Млієв, створив колекційний сад і помологічний розсадник, який став найкращим у Російській імперії й одним з найбагатших в Європі. Включав 900 сортів яблунь, 889 — груш, 84 — слив, 350 — вишень і черешень, 15 — персиків, 36 — абрикос, 165 — аґрусу, 54 — горіха.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили музей унікальної родини підприємців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути