Ексклюзиви
пʼятниця, 07 травня 2021 12:59

Засудили групу націоналістів

Засудили групу націоналістів
Чекісти з НКВД катували українців у тюрмі на Стрийській Фото: droginfo.com.ua

Показовий судовий процес радянської влади над 62 членами ОУН відбувся 7 травня 1941 року в Дрогобичі. Половині засуджених призначили найвищу міру покарання.

Процес у Дрогобичі був не першим. Радянська влада й карні органи намагалися залякати й знищити український національний рух одразу після окупації Західної України 1939 року. Щоб не розбурхувати населення краю, діяли "законними методами". Водночас уникали публічності - процеси були закритими.

29 жовтня 1940-го у Львові відбувся "Процес першої Крайової екзекутиви". Тоді 11 членів екзекутиви звинуватили в "зраді Батьківщини". Багатьох розстріляли в тюрмі на Лонцького. 15-19 січня також у Львові відбувався "Процес 59-ти". Студентів місцевих ВНЗ – 37 юнаків і 22 дівчат – звинуватили у належності до ОУН і підготовці повстання проти радянської влади. 42 засудили до смертної кари, однак розстріляли 19.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почався "Процес 59-ти" над націоналістами

Під час Дрогобицького процесу за належність до ОУН до смертної кари засудили 30 осіб, а 24 – до 10 років позбавлення волі. Справи вісьмох осіб мали переоглянути. Незабаром президія Верховної Ради СРСР пом'якшила вироки. Розстріляти наказали 26 підсудних, 13 арештантам підтвердили 10-річні вироки, а 19 осіб засудили на терміни від семи до восьми з половиною років.

Згодом, 12-13 травня, у Дрогобичі відбувся черговий процес над 39 членами ОУН.

Історія Дрогобицьких процесів і досі мало вивчена, а список жертв потребує уточнення.

У мережі з'явилася інтерактивна мапа українського руху опору 1941-1944 років. Охоплює всі області України й висвітлює не весь рух опору, а мережу Організації українських націоналістів – бандерівців. Від обласного рівня й до районів.

Можна наочно побачити, наскільки розгалуженим було підпілля ОУН, як рухалися похідні групи і наскільки далеко сягав вплив українських націоналістів.

Зараз ви читаєте новину «Засудили групу націоналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути