Ексклюзиви
вівторок, 04 травня 2021 09:27

Охоплює усі області України. Створили мапу націоналістичного підпілля часів Другої світової

Охоплює усі області України. Створили мапу націоналістичного підпілля часів Другої світової
Історки створили мапу, яка висвітлює поширення Україною мережі ОУН Фото: texty.org.ua

У мережі з'явилася інтерактивна карта українського руху опору в 1941-1944 роках. Охоплює усі області України.

"Мапа висвітлює не весь рух опору в Україні, а мережу Організації українських націоналістів – бандерівців. Від обласного рівні і до рівня районів. Люди, які дивитимуться її матимуть візуальне уявлення про те, наскільки розгалуженим було підпілля ОУН, як рухались похідні групи і наскільки далеко сягав вплив українських націоналістів.

Осередки існували навіть у далеких від націоналізму Донецькій і Луганській областях, на Дніпропетровщині, Харківщині, у Криму. Складаючи її побачили багато неочікуваного. Наприклад Донеччина краще досліджена на предмет діяльності ОУН ніж Харківщина. Краще в Криму, ніж у Хмельницькій області. Карта руйнує стереотипи, що націоналісти існували лише на Заході України", - розповідає Gazeta.ua співавтор карти, історик Ігор Бігун.

Додатково можна знайти інформацію про багатьох діячів підпілля, які в повоєнні роки стали відомим у діаспорі.

"Письменник Іван Багряний проживаючи в Охтирці познайомився з учасниками похідних груп ОУН, з їх допомогою переїхав до Львова. Малював, створював патріотичні тексти та вірші у головному осередку пропаганди на Волині, в Карпатах. Потім разом із представниками Української головної визвольної ради виїхав на захід і опинився в Західній Німеччині. Розірвав зв'язки із ОУН та 1946 року заснував власну Українську революційно-демократичну партію. Соратник Івана Багряного хімік Петро Шинкар в часи окупації, як підпільник, очолював відділ освіти в районній управі Слов'янська, Донецької області

Іншим відомим оунівцем був Святослав Караванський, відомий філолог і дисидент. До ОУН долучився проживаючи в Одесі. Мав псевдонім "Бальзак". Керував осередком в місцевому університеті. Його навіть висували на керівні посади у міському проводі. В останні місяці румунської окупації він з іншими підпільниками відступив до Румунії, і щоб повернутися в Україну вступили до румунської розвідувальної школи. Їх десантували з літаків на території України, але схопили. Так він отримав перший вирок – 25 років ГУЛАГу", - розповідає дослідник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили унікальну інтерактивну карту українських діалектів

Серед оунівців були навіть росіяни, колишні комсомольці, члени компартії чи кандидати, які переосмислювали становище України в СРСР. Долучалися до підпілля також учасники Української революції 1917-1921 років, які пам'ятали що боролися за незалежну УНР.

"Діяч Центральної Ради Кирило Осьмак долучився до ОУН проживаючи в Києві. Потім став президентом Української головної визвольної ради під псевдонімом Марко Горянський. Проживаючи у Маріуполі до ОУН приєднався колишній генеральний секретар харчових справ ЦР 56-річний Микола Стасюк. Вступали до підпілля старшини, козаки, які очолювали проводи у Вінницькій та Хмельницькій областях.

Літинський провід ОУН очолювала сестра отамана Шепеля Зинаїда. Одним із керівників ОУН на Черкащині був брат отамана Зеленого тощо. Завдяки карті значно більше людей дізнається про таких людей і визвольну боротьбу в їхніх регіонах", - підкреслює Ігор Бігун.

Ознайомитись із картою можна за посиланням.

Проєкт "Іван Франко на мапі Європи" заснував Міжнародний фонд Івана Франка. На мапи Google наноситимуть місця, де перебував відомий письменник і діяч за життя.

"Інтерактивна мапа стане зручним і простим інструментом для користування, що дозволить спростити доступ до інформації про Івана Франка і пов'язані з ним місця. Усі зацікавлені можуть завантажити звичну мапу Google і в розділі "Ваші місця" додати карту "Іван Франко", на якій позначені локації з коротким описом, координатами та маршрутом", - повідомляв "Міжнародний фонд Івана Франка".

Зараз ви читаєте новину «Охоплює усі області України. Створили мапу націоналістичного підпілля часів Другої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути