понеділок, 04 березня 2019 08:20

Останній гетьман закривав козацькі винокурні

Останній гетьман закривав козацькі винокурні
Граф Кирило Розумовський 4 березня 1750 року обраний гетьманом України. Фото: http://dic.academic

На раді української старшини в Глухові графа Кирила Розумовського 4 березня 1750 року обрали гетьманом України. Самого претендента на булаву не було - його обрали заочно.

Кирило Григорович Розумовський (1728—1803) походив з родини городового козака Григорія Розума. В1731 році російський полковник Федір Вишневський забрав юнака до Петербурга в хор при царському дворі. Красивого співака покохала царівна Єлизавета Петрівна. Через кілька років, вже під прізвищем Розумовського, він став управителем двору і маєтків царівни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україну відвідав нащадок останнього запорізького гетьмана

Прихильна до України Єлизавета 5 липня 1747 року підписала указ "Об избрании в Малороссии гетмана за прежними правами и обычаями". Ішлося в ньому і про фактичне призначення гетьманом її фаворита. Але Кирило Розумовський не спішив змінювати бурхливе придворне життя на державні клопоти правителя. Справа затягнулася на три роки.

До гетьманської резиденції в Глухові він прибув у липні 1751-го наступного року. Він не любив цього міста й одразу заявив про намір перенести столицю до Батурина. Столичний архітектор шотландець Чарльз Камерон будував йому в там палацовий комплекс.

Історики сперечаються, ким більше був Кирило Розумовський: українським гетьманом чи російським графом. 1754 року він ліквідував митні збори на українсько-російському кордоні. За це отримав із прибутків прикордонних митниць 50 тис. руб. щорічної компенсації у власну кишеню. Планував переозброїти військо за вимогами часу й замовив у Тулі понад 20 тис. рушниць. Спорудив текстильну фабрику в Батурині.

6 липня 1761-го своїм універсалом заборонив зловживати винокурінням у Гетьманщині.

Нова цариця Катерина II змусила Кирила Розумовського відмовитися від гетьманства. Йому було пожалувано чин генерал-фельдмаршала, великі володіння в Україні та довічне грошове утримання в розмірі 60 тис, крб. щорічно. 10 листопада 1764 року оголошено маніфест про ліквідацію гетьманства.

Зараз ви читаєте новину «Останній гетьман закривав козацькі винокурні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути