Ексклюзиви
пʼятниця, 12 квітня 2019 16:55

Опублікували невідоме листування наступника Петлюри

Автор: uinp.gov.ua
  Підготували збірку листів президента УНР в екзилі Андрія Лівицького
Підготували збірку листів президента УНР в екзилі Андрія Лівицького

Історик Ярослав Файзулін підготував збірку документів "Андрій Лівицький. Листування (1919-1953 роки)". До книги увійшли 306 листів президента УНР в екзилі Андрія Лівицького. Очолив український уряд після вбивства Симона Петлюри 1926-го.

"Незважаючи на вагоме місце і роль Андрія Лівицького в українській історії, в Україні дотепер не має жодного наукового дослідження монографічного рівня, присвяченого його життю та діяльності. Власне цим виданням ми сподіваємося хоча б до певної міри заповнити цю прогалину в українській історіографії", - каже Ярослав Файзулін.

Є багато листів, які йому надіслали впливові українські політики періоду Української революції 1917-1921 років - Ісаак Мазепа, Олександр Шульгин, Іван Огієнко, Симон Петлюра. Вони зберігаються по фондах різних архівних установ.

Окремим розділом в книзі вміщені листи Андрія Лівицького перехоплені радянською закордонною розвідкою. Вони збереглися в російському перекладі, знаходяться в Галузевому державному архіві Служби зовнішньої розвідки України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Документи турецьких архівів XVII-XVIII ст. видали українською

Абсолютна більшість листів вміщених у виданні, вперше вводяться до наукового обігу й є унікальним історичним джерелом для вивчення історії українського державотворення та національно-визвольного руху, геополітичних трансформацій в країнах Центрально-Східної Європи. Вони проливають світло не лише на життя і діяльність одного із найвизначніших українських державних і громадсько-політичних діячів, але й містять чимало інформації про Українську революцію 1917-1921 років, діяльність Державного Центру УНР в екзилі та збереження традиції державотворення, відносини Уряду УНР із західноєвропейськими урядами, становище української політичної еміграції в Польщі, Чехословаччині, Румунії, Франції, суспільно-політичне життя в УСРР і діяльність радянських органів держбезпеки.

Президент Української Народної Республіки в екзилі Андрій Лівицький народився 12 квітня 1879-го на хуторі Красний Кут поблизу села Ліпляве – тепер Канівський район на Черкащині.

Мав родинні зв'язки із нащадками гетьмана Павла Полуботка. Один із предків був козаком і в бою з турками втратив праву руку. Перехопив шаблю лівою та продовжував битися. Побратими стали називати його Лівшею, а згодом Лівицьким.

Зараз ви читаєте новину «Опублікували невідоме листування наступника Петлюри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути