пʼятниця, 12 квітня 2019 11:50

Український президент сидів у тюрмі за діяльність студентської організації

Український президент сидів у тюрмі за діяльність студентської організації
Андрій Лівицький (в центрі) був президентром УНР в екзилі протягом 1926-1954 років Фото: надане Ярославом Файзуліним

Президент Української Народної Республіки в екзилі Андрій Лівицький народився 12 квітня 1879-го на хуторі Красний Кут поблизу села Ліпляве – тепер Канівський район на Черкащині.

Мав родинні зв'язки із нащадками гетьмана Павла Полуботка. Один із предків був козаком і в бою з турками втратив праву руку. Перехопив шаблю лівою та продовжував битися. Побратими стали називати його Лівшею, а згодом Лівицьким.

Після Прилуцької гімназії та Колегії Павла Ґалаґана в Києві він вступив до Київського університету Святого Володимира, навчався на математичному і правничому факультетах. Очолював студентську громаду. За участь у підпільних зібраннях арештували і тримали кілька місяців у Лук'янівські тюрмі. Після студентського страйку 1899-го на рік виключили з університету та вислали "під гласний нагляд" до Полтавщини.

Із початком Української революції 1917-1921-х брав участь у створенні Центральної Ради та уряду. Очолив переговори з поляками, у результаті яких підписали Варшавську угоду і звільнили Київ від більшовиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бригада росіян перейшла на бік української армії

"Ще один етап в історії боротьби за нашу державність пройдено, — відзначав Андрій Лівицький 27 квітня 1920-го в листі до графа Михайла Тишкевича. — Доведення до бажаного кінця наших переговорів є великою перемогою польської демократії над польською реакцією, яка хотіла миру з Радянською Росією та поділу України. Пишу вам у вагоні, їдучи до Кам'янця для участі в роботі з відновлення нашого центрального державного апарату. Хай судить нас історія. Ми з радістю приймемо жорстокий вирок. Аби він був винесений у незалежній Українській державі".

Більше про Андрія Лівицького читайте у журналі "Країна" № 467 за 9 квітня 2019 року.

Повстання селян проти більшовицької влади розпочалося 9 квітня 1919-го. Його підняли мешканці навколишніх сіл.

Лояльні до УНР сили під керівництвом отаманів Ілька Струка, Овсія Гончара та Данила Терпила змогли на короткий час узяти під свій контроль значну частину Києва. Селян обурювала політика воєнного комунізму. Більшовики відбирали в людей продовольство.

Зараз ви читаєте новину «Український президент сидів у тюрмі за діяльність студентської організації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути