Ексклюзиви
пʼятниця, 07 червня 2019 11:35

Оприлюднили таємні документи щодо Чорнобильської катастрофи

Оприлюднили таємні документи щодо Чорнобильської катастрофи
Презентували книгу з таємними документами про Чорнобильську катастрофу Фото: censor.net

У Києві презентували збірник секретних документів КДБ про аварію на Чорнобильській АЕС. Книга вийшла за посередництва Інституту національної пам'яті та Інституту історії НАН України.

"Ми підбирали документи таким чином, щоб аварію на ЧАЕС показати очима різних соціальних груп українського населення, в тому числі, політичного бомонду. Це і ставлення до трагедії правоохоронних органів. Також підбирали документи, в яких висвітлюється реакція іноземних студентів, які навчалися в Києві. Представлені документи про побут евакуйованих людей у Бородянському і Поліському районах - як вони реагували на події та шукали роботу за тих умов. Є й документи про реакцію діаспори", - зазначив кандидат історичних наук Олег Бажан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували унікальне відео перших годин після вибуху в Чорнобилі

Директор Гарвардського інституту українських студій Сергій Плохій зазначив, що ставлення до Чорнобиля в Україні та світі різниться, але в цілому в Україні цей показник також почав змінюватися, передає censor.net

Книга викладена у вільний доступ Інститутом національної пам'яті.

Розпорядження президії АН УРСР про засекречення інформації про аварію на Чорнобильській АЕС та ліквідацію її наслідків підписав президент Академії наук УРСР академік Борис Патон 20 травня 1986-го. Того ж дня в Москві померли 11 працівників станції, які отримали 4-й ступінь променевої хвороби. Найвищі посадові особи СРСР до кінця не усвідомлювали масштабу трагедії. Аварія такого рівня та з такими наслідками сталася вперше у світі.

Зараз ви читаєте новину «Оприлюднили таємні документи щодо Чорнобильської катастрофи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути