Ексклюзиви
понеділок, 20 травня 2019 18:49

Розпорядилися засекретити інформацію про Чорнобиль

Розпорядилися засекретити інформацію про Чорнобиль
Важливість наслідків аварії на Чорнобильській АЕС засекречували Фото: krytyka.com

Розпорядження президії АН УРСР про засекречення інформації про аварію на Чорнобильській АЕС та ліквідацію її наслідків підписав президент Академії наук УРСР академік Борис Патон 20 травня 1986 року.

Того ж дня в Москві померли 11 працівників станції, які отримали 4-й ступінь променевої хвороби. Найвищі посадові особи СРСР до кінця не усвідомлювали масштабу трагедії. Аварія такого рівня і з такими наслідками сталася вперше у світі.

Намагаючись применшити наслідки аварії, влада викривлювала інформацію, подавала її неповно, зі зміщеними акцентами. Органи КГБ вживали заходів для недопущення розповсюдження звісток про трагедію, побоюючись поширення панічних настроїв серед населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорнобиль породив недовіру до влади — В'ятрович

Евакуація населення з території радіаційного забруднення стала початком великої соціальної проблеми. Першими пережили її мешканці Прип'яті – було вивезено 49 360 осіб. У місті залишилося тільки 5 тис. осіб, залучених до проведення невідкладних ліквідаційних робіт. Упродовж 2-3 травня було евакуйовано 10 тис. осіб у межах 10-км зони, а впродовж 4-7 травня – населення ще 59-ти населених пунктів України та Білорусі.

У цілому до кінця літа 1986 р. із 81-го населеного пункту України було евакуйовано 90 тис. осіб. Частину мешканців міст Прип'ять та Чорнобиль переселили до Києва та Чернігова.

14 травня 1986-го генсек КПРС Михайло Горбачов у телевиступі заперечив серйозність Чорнобильської аварії.

Його промову передрукували московські й українські видання.

Горбачов заявив, що люди вперше стикнулися із такою силою, як ядерна енергія, яка вийшла з-під контролю. Сказав, що із променевою хворобою госпіталізовано вже майже 300 осіб.

Зараз ви читаєте новину «Розпорядилися засекретити інформацію про Чорнобиль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути