субота, 10 лютого 2018 04:20

Олександр Пушкін 26 разів брав участь у дуелях і нікого не вбив

Олександр Пушкін 26 разів брав участь у дуелях і нікого не вбив
Посмертна маска Пушкіна, гравюра. Фото: Вікіпедія

10 лютого 1837 року у Санкт-Перербурзі від рани, отриманої на дуелі, на 38-у році життя помер російський поет Олександр Пушкін, який увійшов у історію російської культури як творець російської літературної мови і родоначальник нової російської літератури. 8 лютого на околиці Санкт-Петербурга на дуелі з французем Жоржем Дантесом поет отримав смертельне поранення.

Дуелянти зустрічаються близько 14:00 на річці Чорній за 8 км від Санкт-Петербурга. Пушкін бере собі за секунданта героя турецької війни Констянтина Данзаса. Дантес - свого друга, аташе французького посольства Лорана д'Аршиа ка. Узгоджують правила: стріляються з відстані 20 кроків. Зброя - пістолети системи Лепажа з свинцевими кулями діаметром 1,2 см. Тривалість - до смерті або важкого поранення. О 17:00 починається поєдинок. Дуелянти розходяться в сторони, а потім стрімко наближаються один до іншого. Пушкін цілиться у серце Дантесові. Той не доходить одного кроку до лінії і несподівано стріляє. Влучає у незахищену праву частину живота– майже у пах. Поет падає на землю. Його обступають секунданти. Пушкіну дають інший пістолет - дуло забило снігом. Він стріляє і ранить противника у праве передпліччя. Пораненого поета на санях везуть у місто. Тільки через дві години після пострілу вдається перев'язати рану. Увечері до помешкання сходяться найкращі лікарі Санкт-Петербурга. Висновок: роздроблена тазова кістка, рана у тонкому кишечнику та велика крововтрата.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Королеві Марії Стюарт кат відтяв голову з третьої спроби

Олександр Пушкін помер 10 лютого о 14:45. Похований у Святогорському монастирі біля родинного маєтку в селі Михайлівське під Псковом. Після дуелі Дантес був звільнений з гвардії, розжалуваний у рядові і висланий з Росії.

26 раз брав участь у дуелях російський поет Олександр Пушкін. 19 з них ініціював сам. Поет не вбив жодної людини і сам не отримував поранення. В більшості випадків дуелянтів вдавалося помирити ще до початку стрілянини. Такі поєдинки були законодавчо заборонені у Російській імперії.

Олександр Пушкін навчався в престижному Царськосельському ліцеї в Петербурзі. Там почав писати вірші, захоплювався творчістю Байрона і Шекспіра. Найвідоміші його твори - казка "Руслан і Людмила", роман у віршах "Євгеній Онєгін". Одружився 31-річним - його обраницею стала на 13 років молодша дворянка Наталія Гончарова. Коли в Петербург перебрався француз Жорж Дантес починають ширитися чутки про його таємні стосунки з Гончаровою. Пушкін викликає Дантеса на дуель. Аби відвести підозру, той робить пропозицію сестрі Наталії - Катерині. Поєдинок скасовують. Але француз далі залицяється до дружини поета. Пушкін забороняє Дантесу приходити до нього додому. Цього разу дуель ініціює Дантес.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Пушкін 26 разів брав участь у дуелях і нікого не вбив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути