понеділок, 21 січня 2019 15:46

Олекса Гірник підпалив себе, а потім заколов ножем
5

У ніч на 22 січня 1978-го на Чернечій горі в Каневі на Черкащині Олекса Гірник із Калуша розкидав близько тисячі листівок і спалив себе.

"Протест проти російської окупації на Україні! Протест проти русифікації українського народу! Хай живе самостійна соборна Українська держава", - написав він листівках.

Олекса Гірник спалив себе на знак протесту проти русифікації 21 січня 1978-го
Фото: radiosvoboda.org
Олекса Гірник спалив себе на знак протесту проти русифікації 21 січня 1978-го
Олекса Гірник спалив себе на знак протесту проти русифікації 21 січня 1978-го
Олекса Гірник спалив себе на знак протесту проти русифікації 21 січня 1978-го
Олекса Гірник спалив себе на знак протесту проти русифікації 21 січня 1978-го

Олекса Гірник народився в 1912 році у Богородчанах на Івано-Франківщині. Закінчив українську гімназію. 1937-го польський суд визнав його керівником відділення ОУН та засудив на два роки. Після повернення додому, його затримують на зібранні "Пласту" радянські військові. Відправляють до таборів у Норильську та Магадані. Через 9 років він повернувся до Калуша.

18 січня 1978 року він вирушив у дорогу. Вдома залишив записку про те, що їде до родичів у Львів. Насправді поїхав до Києва. Відвідав Києво-Печерську лавру і подався до Канева.

Піднімається на Чернечу гору. Обходить пам'ятник Шевченка і розкидає листівки. Тоді підпалює себе. Робить кілька кроків і вдаряє ножем у груди.

Обвуглене тіло знайшли вранці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стуса арештували після розваг із вертепом

"Коли через 20 хвилин я був на місці, то побачив, що вся гора всіяна листівками. Вони просвічувалися через тонкий шар снігу. Косогір видового майданчика весь фіолетовий – листівки були написані під копірку", – розповідає міліціонер Олександр Гнучий з Канева, пише Радіо Свобода.

Недалеко від обвугленого тіла стояла дерматинова сумка з яблуком та квитком у Києво-Печерську лавру, дві півторалітрові пляшки і зелена запальничка.

Через дві години приїхали кілька десятків чоловіків із КГБ. Тіло Гірника перенесли на кілька метрів від стежки і закрили щитами – від очей туристів.

Кадебісти збирали листівки по всьому схилу. Двоє тримали третього на мотузці, аби можна було спуститися по крутих схилах. Зібрали 987 листівок.

Співробітники КГБ приїхали до помешкання Гірників у Калуші і одразу почали проводити обшуки і допити. Потім рідним повідомили, що Гірник згорів в автомобільній катастрофі за нез'ясованих обставин.

Для жителів Канева існувала й інша версія. Мовляв, поруч із Шевченком розклав вогнище безхатько і біля нього сам згорів.

Колишній боєць Української повстанської армії Василь Макух спалив себе на Хрещатику в Києві 5 листопада 1968-го.

Чоловік протестував проти русифікації України та агресії СРСР у Чехословаччині.

Зараз ви читаєте новину «Олекса Гірник підпалив себе, а потім заколов ножем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути