Ексклюзиви
пʼятниця, 16 лютого 2018 11:28

Одесити вважали, що акторку Віру Холодну отруїли

Одесити вважали, що акторку Віру Холодну отруїли
Віра Холодна померла 16 лютого 1919. Фото: Twitter

Українська акторка Віра Холодна виступала на концерті в Одессі 8 лютого 1919 року. У театрі було холодно, глядачі сиділи в шубах. Актори були змушені виступати у відкритих сукнях.

Після концерту Холодна захворіла. Лікар поставив їй діагноз "іспанка" - тяжка форма грипу. Віру Холодну лікували найкращі лікарі Одеси, але не змогли врятувати. Вона померла у віці 25 років.

16 лютого 1919 року у театрах міста скасували всі вистави. Холодну поховали на Першому Християнському цвинтарі Одеси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Композитор без музичної освіти написав 26 опер

Чоловік Холодної Володимир невдовзі помер від тифу. Через місяць померла від черевного тифу її мати. Старша сестра Надія взяла опікунство над дітьми Віри та молодшою сестрою Софією. Потім вона вийшла заміж та виїхала з дітьми в Болгарію. Софія залишилася в Одесі, взяла прізвище Холодної і стала балериною Одеського оперного театру, де танцювала з 1920 року по 1937-й.

Одесити пліткували, що Холодна загітувала начальника штабу військ Антанти Анрі Фрейденберга вивести війська з Одеси. Саме за це акторку начебто отруїли французи. Припускали, що Холодна діяла за наказом Льва Троцького і той вирішив ліквідувати свідка.

8 лютого 1918 року в Маріїнському парку у Києві більшовики розстріляли Сергія Сокольського – виконавця Російської імперії, сатирика, "короля куплету". Він критикував більшовиків і після революції переїхав із Петрограда до Києва.

Зараз ви читаєте новину «Одесити вважали, що акторку Віру Холодну отруїли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути