пʼятниця, 16 квітня 2021 16:27

Виявили знахідку, яка змінює історію появи алфавіту

Виявили знахідку, яка змінює історію появи алфавіту
В Ізраїлі виявили знахідку, яка змінює історію появи алфавіту в Леванті Фото: Antiquity Publications Ltd

Археологи з Ізраїлю та Австралії знайшли фрагменти керамічної посудини з невідомими написами під час розкопок у національному парку Тель-Лахіш, неподалік Єрусалиму. Написи можуть представляти раніше невідому форму алфавітного письма та змінити погляд на появу алфавіту в Леванті.

Учені розповідають, що коріння сучасного алфавіту виходить з Давнього Єгипту. Ще на початку II тис. до н.е. там створили перші шрифти. Авторами були хананеї, можливо, доставлені в Єгипет як раби. Щоб привести свою розмовну мову до письмової, вони перепрофілювали форми або символи зі скорописного ієрогліфічного письма, яке використовувалося для письмового спілкування в Єгипті більше тисячі років. Зразки протоалфавіту XIX ст. до н.е. археологи знаходили на скелях узбережжя Середнього Нілу, інформує Ancient Origins.

З Єгипту алфавіт потрапив до Леванту - на терени сучасних Ізраїлю, Палестинської автономії, Йорданії, Лівану і частково Туреччини. Це доводили написи датовані XIII ст. до н.е. Врешті та версія алфавіту трансформувалася у фінікійський і грецький алфавіти, які дещо відрізнялися від неї. Проте вони були досить схожі, щоб встановити чіткий історичний зв'язок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким було письмо слов'ян до Кирила і Мефодія

Однак між XIX та XIII ст. до н.е. щодо цієї проблеми залишалися прогалини - вчені не виявляли жодних створених у той період зразків алфавітного письма. Це дало підстави вважати, що нова форма письма з'явилася у Леванті в XIII ст. до н.е., а насадили її завойовники насильним шляхом.

Завдяки залишкам ячменю всередині посудини, нову знахідку датували XV ст. до н.е. Вона доводить, що алфавіт з'явився в Леванті у період між XIX та XV ст. до н.е. - на декілька сторіч раніше.

У цей час політичний контроль над Єгиптом зберігали нубійці, фіванці та гіксоси. Останні були семітським народом, чиї предки були іммігрантами з Палестини, та потребували союзів. Їхні відносини з містами-державами Південного Леванту були дружніми та взаємними. Завдяки знахідці вчені стверджують, що саме в цьому контексті перший у світі алфавіт потрапив з Єгипту до Леванту.

Нещодавно археологи виявили глиняну табличку з невідомими науці написами під час розкопок доісторичного поселення неподалік болгарського міста Бата, муніципалітет Панагюриште.

Вік таблички оцінили в 7 тис. років. Вчені переконані, що служила засобом передачі інформації та є яскравим свідченням протописемності.

Напис розшифрувати не вдалося, адже його автори не використовували жоден відомий алфавіт. Однак учені сподіваються, що в майбутньому це вдастся зробити за допомогою штучного інтелекту.

Зараз ви читаєте новину «Виявили знахідку, яка змінює історію появи алфавіту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути