середа, 28 серпня 2013 18:41

Обладунки шляхтича 16 століття знайшли на дні білоруської річки

Обладунки шляхтича 16 століття знайшли на дні білоруської річки
Фото: polit.ru

У білоруському місті Мстіславль, Вітебської області, на дні річки Вихри знайдено обладунки середньовічного воїна, пише інформаційний портал TUT.BY.

Шолом, панцир, елементи захисту рук і ніг, фрагменти кольчуги, шкіряного підпанцирника та лляної сорочки були підняті з глибини більше трьох метрів. Також в руки археологів потрапила бойова сокира.

Першими на унікальну знахідку натрапили "чорні археологи". Місцеві жителі повідомили, що вони витягли з дна річки меч. Після цього повідомлення науковці терміново приступили до дослідження річкового дна й виявили обладунки. Ігор Марзалюк, завідувач кафедри археології Могильовського університету, зазначив, що після того, як нещодавно в Росії був прийнятий суворий закон про припиненні незаконної діяльності в галузі археології, "чорні копачі" перенесли свою активність в сусідні з Росією Могилевську й Вітебську області Білорусі.

За словами вчених, обладунки ці, швидше за все, були зроблені в Німеччині. Вони належали знатному шляхтичу, учаснику військових дій між Великим Князівством Литовським і Московським князівством. У 16 столітті війни між двома сусідніми державами починалися мінімум п'ять разів.

Археологи вважають, що власник обладунків загинув під час першої з російсько-литовських війн 16 століття, коли в 1502 році військо московського князя взяло в облогу замок у Мстиславлі.

Після закінчення реставраційних робіт знайдені в річці обладунки виявляться в експозиції міського музею.

Зараз ви читаєте новину «Обладунки шляхтича 16 століття знайшли на дні білоруської річки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути