вівторок, 19 березня 2013 11:51

Череп великого магістра Тевтонського ордену був знайдений на підлозі біля труни
10

Собор св. Іоанна Богослова в Квідзині (Маріенверд)
Фото: Фото: archae.ru
Поховання великих магістрів
Останки великих магістрів Тевтонського ордену
Поховання великого магістра Генріха фон Плауена
Фреска 16 століття з собору св. Іоанна Богослова міста Kвідзин (Маріенверд) із зображенням великих магістрів, похованих під його вівтарем

У 2007 році під час археологічних розкопок у склепі собору Св. Іоанна Богослова польського міста Kвідзин (Маріенверд) були виявлено три скелети. З самого початку вчені досліджували це поховання припустили, що останки належать трьом великим магістрам духовно-лицарського ордену Дому Св. Марії Єрусалимської (Тевтонського ордену).

Виявлені поховання були розташовані у спеціально відведеному місці собору - пребісбітрії, яке призначалося для поховання єпископів і великих магістрів тевтонських лицарів. Останки похованих у склепі належали: Варнеру фон Орзельну, Людольфу Кенігу фон Ватзау і Генріху фон Плауену.

Варнер фон Орзельн був обраний великим магістром у 1324 році. Він був відомий як реформатор ордену. У зв'язку з чим, швидше за все, і був убитий одним з братів ордену лицарем Іоганном фон Ендорфом 18 листопада 1330 в Маріенбурзі. Під час замаху він отримав кілька ран, у результаті чого і помер. Винуватець нападу вже наступного дня після похорону в Маріенверде був оголошений пруськими єпископами душевнохворим. Варнеру фон Орзельну на момент смерті було між 50 - 60 роками, в середньому 55 років. Від черепа відповідного цьому віку залишилися тыльки фрагменти щелепи. Зріст покійного становив близько 165-175 см.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польські археологи нагнітають ситуацію навколо жертв, розстріляних у 1941-му

Людольф Кеніг фон Ватзау був обраний великим магістром в 1341 році. Він відомий своєю невдалою експедицією в Литву 1345 року, в якій брав участь король Карл Роберт з Угорщини та Ян Люксембурзький з Чехії разом зі своїм сином, майбутнім імператором Карлом IV. Через цей невдалий похід йому, імовірно, довелося попрощатися з владою в 1345 році, внаслідок чого він впав у глибоку депресію. Людольф Кеніг помер в 1348 році і був так само похований у Маріенвердерському соборі. Його скелет характеризує Людольфа Кеніга як людину низького зросту. Дослідження скелета показали, що на момент смерті вік його володаря становив близько 50 років (смерть сталася між 45-55 роками). Череп мав досить тонку структуру, відносно довгий, вузький, високий. Очні впадини великі, круглі. Зріст покійного становив близько 165 см.

Генріх фон Плауен офіційно був проголошений великим магістром Тевтонського ордену 9 листопада 1410, після зняття польсько-литовськими військами облоги з Мариенбурга. Його головним завданням був порятунок і відродження ордену, але в 1414 році він був повалений і провів в ув'язненні багато років. Помер колишній магістр в 1429 році і був також похований в соборі св. Іоанна Богослова в Маріенверде. Дослідження останків, які ідентифікують як належні Генріху фон Плауену, показали, що на момент смерті йому було близько 60 років. Діапазон від 50-60 років. Це найстаріша людина з трьох похованих у склепі. Зріст похованого становив близько 172-175 см. Череп дуже міцний, з товстими стінками. Лобові кістки сильно округлені, скульптурні, дуже розвинені, що надає йому суворого вигляду. Очні орбіти низькі і прямокутні, ніс виступає. Череп арочний, має окружність 480/500 мм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи скептично оцінили пошуки останків Данила Галицького

У пошуках гробниці великих магістрів ордену корисними виявилися фрески 16 століття, які знаходяться у верхньому храмі собору. На них зображені: Варнер фон Орзельн, Людольф Кеніг фон Ватзау і Генріх фон Плауен. Саме завдяки фрескам дослідники припустили, що десь під підлогою вівтаря собору знаходяться останки цих трьох великих магістрів Тевтонського ордену. Результати повномасштабного дослідження збіглися з письмовими джерелами.

Характерні анатомічні особливості скелетів: травми, вік на момент смерті, й результати ДНК-аналізу забезпечили міцну базу зробленим висновкам.

Біохімічний аналіз одного зі скелетів дав підставу говорити про те, що його володар різко відрізнявся від двох інших. Дослідження кісток показало, що останні 10 років до своєї смерті він мав був харчуватися тільки молочними продуктами. Даний факт є непрямим доказом того, що це є Генріх фон Поауен, який повинен був довгий час дотримуватися тюремної дієти.

В той же самий час з хронік було відомо, що Людольф Кеніг фон Ватзау мав серйозні проблеми зі здоров'ям. Дослідження ДНК-тесту це підтвердили. Вивчення кісток, які ймовірно належать йому, показали, що їхній власник мав схильність до хвороби Крейтцфельд-Якоба, деяким формам хвороби Паркінсона та Альцгеймера, але так само у нього були проблеми з довгостроковим збереженням пам'яті і захистом від окислювального стресу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Походження слов'ян посварило польських генетиків і археологів

Дендрохронологіческіе дослідження всіх трун дало можливість ідентифікувати поховання Варнера фон Орзельна. Його труна була зроблена з сосни, яку зрубали приблизно в 1325 році, великий магістр між тим був убитий 1330 року.

Дослідження шовку з поховань великих магістрів підтвердило те, що він міг належати тільки правителям. Вченим вдалося відтворити його колір - ним виявилися червоний і синій, що наочно вказує на високий статус похованих. Як повідомляють джерела з казначейства Тевтонського ордену, одяг з шовку купували тільки для потреб великих магістрів, з літургійною метою і для подарунків королям і принцам.

Вивчений в соборі склеп мав близько 3.25 м у довжину і близько 1.3 м у висоту. Похоронна камера була побудована недбало. Спершу вхід у склеп ймовірно знаходився в соборі, в його західній частині. Стіни та підлога склепу були викладені з цегли. Спочатку висота склепу була близько 1.8 м. В склепі виявлені труни із соснових дощок, обтесаних сокирою. У трунах виявлені чоловічі скелети. Кришка першої труни була зруйнована цеглою, яка впала зі склепіння. Череп був відсутній, пізніше він був знайдений на підлозі склепу. В інших трунах були так само пошкоджені кришки через цеглу, яка впала. В одній із трун було знайдено дуже багато фрагментів шовкових тканин. Ця труна була перевернутою догори дригом. Її кришка лежала на підлозі склепу.

Зараз ви читаєте новину «Череп великого магістра Тевтонського ордену був знайдений на підлозі біля труни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути