вівторок, 14 листопада 2017 11:00

Німці вивезли із музею понад 30 тисяч експонатів

Німці вивезли із музею понад 30 тисяч експонатів
Державний художній музей України. Фото: Вікіпедія

13 листопада 1944 року у Києві відкрили оновлений Державний художній музей України, зараз - Національний художній музей України. До 27-ї річниці Жовтня і до першої річниці визволення Києва в музеї відкрилася тимчасова експозиція виставки українського образотворчого мистецтва ХУІІ-ХХ ст.

Розташований у будівлі, яку створив у 1899 архітектор Городецький Владислав. Споруда витримана у неокласичному стилі. Скульптурними оформленням головного фасаду займався Еліо Саль.Офіційне відкриття й освячення відбулося 23 грудня 1904. Тоді музей одержав назву Київський художньо-промисловий і науковий музей імператора Миколи Олександровича. Одночасно вживалися неофіційні назви Музей старожитностей і мистецтв і Київський міський музей. 1919 року після націоналізації музей став називатися 1-м Державним, з 1924 — Всеукраїнським історичним імені Тараса Шевченка, з 1936 — Державним українським, з 1939 — Державним музеєм українського мистецтва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Микола Біляшівський знайшов 12 скарбів на одній горі

З початком війни у липні–серпні 1941 найцінніші твори були евакуйовані до Уфи (нині столиця Республіки Башкортостан, РФ). Під час нацистської окупації Києва музей функціонував за окремими перепустками і навіть влаштовував виставки. Об'єднаний з Київським музеєм російського мистецтва змінив назву – Державний музей східноєвропейського мистецва – філіал українського мистецтва. В музеї воєнної пори суворо дотримувалися дисципліни. За безпідставні неявку, запізнення чи відхід карали звільненням, а на біржу праці одразу ж сповіщали про вільну робочу силу. Усі музеї міста перейшли у розпорядження генерал-комісаріату, а ще пізніше - до Управління архівів, музеїв та бібліотек при рейхскомісаріаті. Після звільнення Києва з квітня 1944 музеєві повернено попередню назву. Окупанти вивезли понад 30 тис. музейних предметів з його зібрання. До 27-ї річниці Жовтня і до першої річниці визволення Києва 11 листопада 1944 року в музеї відкрилася тимчасова експозиція виставки українського образотворчого мистецтва ХУІІ-ХХ ст. Важливою подією стало повернення з Уфи 1945 року безцінного вантажу - експонатів, вивезених на початку війни. Остання назва цієї інституції — Національний художній музей України — з'явилася 1994 року за часів незалежності української держави.

Фонди Національного художнього музею України на сьогодні налічують близько 40 000 експонатів, серед яких — шедеври українського та закордонного живопису, скульптури та графіки від часів Київської Русі до сьогодення.У музеї є одна з найкращих в Україні збірка іконопису, давньої поліхромної скульптури, козацьких портретів XVIII століття, колекція народних картин "Козак Мамай". Також представлені класичні твори живопису XIX століття, український авангард та мистецтво тоталітарної доби, новітні течії живопису межі XX-XXI століть, зібрання графіки від стародруків до сучасності.

Зараз ви читаєте новину «Німці вивезли із музею понад 30 тисяч експонатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути