середа, 18 вересня 2013 17:23

Неандертальці могли їсти рибу - нові знахідки у печерах Кавказу

Автор: Фото: archae.ru
  Неандерталець і сучасна людина
Неандерталець і сучасна людина

Чому вимерли неандертальці? Це питання вже обросло настільки довгим шлейфом відповідей, що нові гіпотези науковою громадськістю часто не сприймаються всерйоз.

Незважаючи на це професор Ерве Бошеренс з Університету Тюбінгена спільно з колегами з Зоологічного інституту Росії Академії наук у Санкт-Петербурзі спробували розкрити одну з таємниць наших часткових предків.

Одна з гіпотез припускає, що неандертальці були жорсткі у своїх дієтичних вподобаннях і орієнтувалися на великих травоїдних ссавців, таких як кон , бізони і мамонти, а сучасні люди використовували більш широкий асортимент харчових ресурсів, у тому числі і рибу. Однак Бошеренс оскаржив цю гіпотезу.

Вчені знайшли в печері на північному схилі гір Кавказу непрямі натяки на споживання риби неандертальцями.

У печері, яку називають Кудара 3, були виявлені останки лосося. Кістки були знайдені в шарах середнього палеоліту, їхній вік становить 42-49 тисяч років. Швидше за все, вони, були залишені неандертальцями. На підставі цих останків було зроблено припущення, що цю рибу вживали саме архаїчні люди. Тим не менш, в печері були також знайдені і великі хижаки, такі як азіатські ведмеді й печерні леви, і вони також могли принести лосося в печеру.

Щоб перевірити цю гіпотезу, науковці провели лабораторні дослідження, порівнюючи ізотопні дані між хижаками та їхніми потенційними жертвами. Результат показав, що лосось не був частиною дієти печерних ведмедів (вони були винятково вегетаріанцями, як і їхні європейські колеги) або печерних левів (вони полювали на травоїдних тварин).

"Ці дослідження дають непряме підтвердження ідеї, що в середньому палеоліті і гомініди, і неандертальці, ймовірно, були здатні споживати рибу, коли вона була доступна, а , отже, вибір здобичі неандертальців і сучасних людей принципово не відрізнявся" , - повідомив Ерве Бошеренс .

Зараз ви читаєте новину «Неандертальці могли їсти рибу - нові знахідки у печерах Кавказу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути