пʼятниця, 08 червня 2018 15:52

Не такий, як на купюрі 10 грн: показали справжній портрет Івана Мазепи

Не такий, як на купюрі 10 грн: показали справжній портрет Івана Мазепи
Портрети Мазепи знайшли українські історики. Фото: ТСН

12 прижиттєвих портретів Івана Мазепи знайшли українські історики.

На них він не схожий на зображення на 10-гривневих купюрах та на ілюстрації у підручниках з історії, ідеться в сюжеті ТСН.

"За легендарного козацького ватажка раніше приймали і литовського гетьмана Павла Сапєгу, і гетьмана Пилипа Орлика, і молодого князя Потьомкіна. Але реальні зображення Мазепи науковець Сергій Павленко відшукав на стінах Троїцької церкви у Києво-Печерській лаврі. Вчений твердить, що тільки нещодавно реставратори і археологи підтвердили датування малюнків кінцем ХVII століття, адже раніше вважалося, що розписи на 50 років молодші, тому Мазепи на них бути не могло", - йдеться у сюжеті.

Історик Іван Павленко стверджує, що 1696 року Мазепі було приблизно 56 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці знайшли союзника у боротьбі з росіянами

"Художники ще намагались надати гетьману молодшого віку. Ніхто не стер Мазепу, тому що Мазепу пам'ятали вже такого сивого, сивобородого", - пояснив він.

Фізіогноміст - вчений, що вивчає обличчя - Олександр Іванов після зіставлення портретів визнав, що на них може бути зображена одна людина. Художники могли спробувати змінити зовнішність гетьмана, зробити молодшим.

Московські війська під керівництвом полковника Яковлєва 25 травня 1709 року знищили Чортомлицьку Січ - на острові Чортомлик на Дніпрі - тепер село Капулівка Нікопольського району на Дніпропетровщині. Петро І наказав зруйнувати Січ. Так помстився запорожцям за те, що у Північній війні стали на бік шведів і гетьмана Мазепи. Три полки московських стрільців під Києвом сіли на судна і попливли униз по Дніпру. Дорогою нищили козацькі поселення. Від містечка Келеберда вціліла тільки церква, в Переволочній - із тисячі оборонців у полон взяли 12 козаків, решту - вирізали.

Зараз ви читаєте новину «Не такий, як на купюрі 10 грн: показали справжній портрет Івана Мазепи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути