Ексклюзиви
середа, 18 вересня 2019 17:05

"Не міг присягати тим, хто зробив нас рабами" - політв'язень

"Не міг присягати тим, хто зробив нас рабами" - політв'язень
Нещодавно Іван Мирон відствяткував своє 90-річчя Фото: uinp.gov.ua

Український інститут національної пам'яті розповів історію в'язня ГУЛАГу Івана Мирона. Чоловік став першим, із кого Національна комісія з реабілітації зняла всі звинувачення.

Іван провів 25 років у таборах Норильська, Іркутська та Мордовії. 1950-го молодий вчитель відмовився від призову до армії та вступив до лав повстанців. Не погоджувався із насильницьким призовом населення до колгоспів.

"Складати присягу владі, яка стільки зла принесла моїй сім'ї та всій Україні, я не міг. Як я міг присягнути тим ворогам, які зробили моїх батьків рабами на своїй землі?!" - наводить слова чоловіка ІНП.

Режим засудив 22-річного Івана до таборів. До справи пришили "конфлікт із охоронцем сільради". 1951-го йому і його товаришам призначили максимальне покарання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почала роботу комісія з реабілітації

Після смерті Сталіна у період реабілітації чоловіку пропонували дострокове звільнення. Варто було лише публічно покаятися і визнати себе винним. Іван відмовився, казав що захист своєї країни і свого народу не вважає злочином. Тому залишили відбувати покарання.

"З точки зору законодавства, формальних речей він вважався злочинцем. Держава Україна, яка не притягала Івана Мирона до кримінальної відповідальності через наявність кримінальної справи і вироку, все одно вважала його злочинцем. Хоча жодних злочинів проти української держави він не вчиняв", - розповідає юрист ІНП Сергій Рябенко.

Цьогоріч Україна визнала, що Іван боровся за незалежність.

Закарпатець Іван Мирон цьогоріч відсвяткував 90-річчя. Зараз він - єдиний на Закарпатті, хто відбув у таборах ГУЛАГу всі 25 років, не попросивши про помилування, і єдиний, хто досі залишався обвинуваченим у "державній зраді"

Зараз ви читаєте новину «"Не міг присягати тим, хто зробив нас рабами" - політв'язень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути