середа, 09 вересня 2020 17:20

Назвали людей, які першими заговорили про Голокост

Назвали людей, які першими заговорили про Голокост
Історик Сергій Плохій назвав імена людей, які першими заговорили про Голокост - до того, як питання підняли на Заході Фото: zn.ua

Професор української історії в Гарвардському університеті Сергій Плохій дізнався імена людей, які першими розповіли про Голокост 1944 року. Ними були американські євреї Альберт Лепавський і Самуїл Чавкін. Вони доставляли в Україну літаки США ще до відкриття другого фронту.

"Нещодавно я натрапив на архіви з надзвичайно цікавими документами американо-радянського співробітництва під час війни в Україні. Американські аеродроми у Полтаві, Миргороді та Пирятині були маловідомою частиною історії і зовсім невідомі людям, причетним до єврейської історії. Багато з тих американців, які приїхали до України воювати з Гітлером ще до відкриття другого фронту, мали єврейське походження. Багато з них або їх сім'ї як мінімум приїхали з України, Білорусі, Росії, Прибалтики. Вони знали мову, знали культуру. Я досліджував історію цих людей і додав у свою книгу під назвою "Забуті покидьки Східного фронту", - зазначив Плохій, виступаючи на Kyiv Jewish Forum 2020, повідомляє "НВ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кладовищі у Бабиному Яру почали будівництво

Історик розповів, що Альберт Лепавський входив до складу архітекторів операції "Несамовитий". Він виявив масове знищення євреїв, яке відбувалося на території, окупованій Німеччиною.

Самуїл Чавкін, входив до групи, яка вилетіла з Полтави до Львова восени 1944 року, чиї особисті звіти були одними з перших свідчень про Голокост в Україні, зокрема, у Львові.

"Це було ще до того, як про Холокост дізналися на Заході. Водночас радянські офіцери, журналісти, письменники, багато з яких мали єврейське походження, знали, що відбувається, але їм не дозволялося говорити про це", - заявив Плохій.

Сергій Плохій висловив думку, що Йосип Сталін мав здібність зачаровувати та позитивно налаштовувати до себе людей. Завдяки цьому він й став головою держави і партії 1920-30-х років. Використовував цю властивість і під час переговорів з лідерами інших країн.

Зараз ви читаєте новину «Назвали людей, які першими заговорили про Голокост». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути