Ексклюзиви
вівторок, 08 вересня 2020 13:26

На кладовищі у Бабиному Яру почали будівництво

На кладовищі у Бабиному Яру почали будівництво
На території колишнього кладовища, що примикає до Меморіального заповідника Бабин Яр розпочали будівництво Фото: vaadua.org

В районі Бабиного Яру на місці колишнього кладовища розпочали будівництво. 31 серпня робітники відгородили будівельний майданчик овальної форми, розміром приблизно 80х60 м.

Про це повідомляє Асоціація єврейських організацій і громад України.

Прораб, що керує будівельним процесом, пояснив співпрезиденту Ваада України Йосипу Зісельсу, що на огородженій території до 29 вересня 2020 року мають звести подіум для тимчасової експозиції. Його конструкція складається з 10 пустотілих металевих колон, без даху, висотою 6 м. Глибина фундаменту, зі слів прораба, не більше 10 см, оскільки глибше на кладовищі копати не можна. Подіум стоятиме 2 роки, потім на його місці побудують музей.

З приводу будівництва висловився відповідальний секретар Громадського комітету "Бабин Яр", історик Віталій Нахманович.

"Я можу сказати тільки одне: і тим, хто проводить ці роботи, і тим, хто давав на них дозвіл, і, головне, тим, хто ставить їм завдання – для них всіх абсолютно очевидно, що будівництво відбувається на кладовищі.

У всіх своїх заявах всі ці Фрідмани, Щаранські, Блайхи та інші кричали: "Ми на кладовищі нічого не робимо, у нас є документи, і наш майданчик не на кладовищі".

Але жоден з них або їхніх підлеглих жодного разу не показав документи, в яких було б зазначено, що місце будівництва не є територією цвинтарю, хоча такі документи у них неодноразово запитували. На всі запити завжди отримували одну і ту ж відповідь: "У нас є висновок".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маєте підтримати як український єврей - історик звернувся до Зеленського

В результаті виявилося, що самі знають, що будують на кладовищі. Прораб, який робить цю роботу, теж пояснює: "Ми тільки на десять сантиметрів копаємо, це ж кладовище". І зараз вони ставлять ці конструкції як би не на землі, а "в повітрі", "над кладовищем". Але і цього робити не можна, тому що конструкції все одно спираються своїми фундаментами на землю цвинтаря.

А через два роки на цьому ж місці мають побудувати музей. Його теж будуватимуть "над кладовищем"?

Сьогодні ми можемо зробити остаточні і дуже важливі, на мій погляд, висновки:

Всій команді Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" - і засновникам, і членам Наглядової ради, і менеджменту – завжди було відомо, що об'єкт розташовуватиметься на території кладовища.

За єврейською, та й за будь-якою іншою традицією будівництво на кладовищах заборонено. Творцям меморіалу глибоко наплювати на цю заборону. Будівництво триватиме незважаючи ні на що. Якщо ми всі разом його не зупинимо!" - наголосив Віталій Нахманович.

29 липня 2020 року відбулася вебконференція за участю президента України Володимира Зеленського, мера Києва Віталія Кличка, членів наглядової ради фонду "Меморіал Голокосту "Бабин Яр" і міжнародних партнерів. Учасники обговорили будівництво меморіалу в Бабиному Яру. Президент підтримав приватний проєкт.

Зараз ви читаєте новину «На кладовищі у Бабиному Яру почали будівництво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути