субота, 19 вересня 2020 08:20

Знайшли мумію у татуюваннях

Знайшли мумію у татуюваннях
Еці - найстаріша мумія, яку знаходили в Європі. На місці знахідки є пам'ятник з каменю, встановлений на честь Етці. Фото Kogo

Туристи 19 вересня 1991 року знайшли в Тирольских Альпах на італо-австрійському кордоні мумію людини. Її вік становить понад 5 тис років.

Мумія знайдена двома німецькими туристами з Нюрберга Гельмутом та Ерікою Сімонами. Спочатку мумію було прийнято за сучасне тіло, як і інші, знайдені в цьому регіоні раніше. Мумія добре збереглася завдяки тому, що була вморожена в лід. Експерти визначили, вона жила приблизно 5300 років тому в епоху неоліту. Встановили її вік, рід занять, колір очей, визначили послідовність ядерної і мітохондріальної ДНК.

Це чоловік, вдягнений у вовняну накидку з шкури гірського козла й оленя, взутий у шкіряне взуття. На ньому були онучі з козячої шкіри, шнурки з бичачої, пов'язка на стегнах з овечої шкіри, а сумка для стріл - з оленячої. З ведмежого хутра була зроблена шапка, "куртка" складалася з клаптиків шкіри різних тварин. Він мав невелику бронзову сокиру, кинджал із кременю, лук і стріли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Cотні печерних малюнків зникло через дихання туристів

Мумію назвали Етці - за назвою Етцальских гір. Вчені вважають, що на момент смерті Етці було 45-46 років, а загинув він від поранення стрілою . Його зріст був 160 см, а маса 50 кілограмів. На його тілі помітили 61 татуювання. Його тіло нині чудово збережене і знаходиться в Південнотірольскому археологічному музеї в місті Больцано.

Поблизу французького селища Монтіньяк місцеві підлітки 12 вересня 1940-го знайшли печеру-грот з настінними малюнками віком 18 тис. років. У печері Ласко – найкраща у світі колекція доісторичного живопису періоду пізнього палеоліту.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли мумію у татуюваннях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути