середа, 27 червня 2012 16:33

Знайшли скарб галлів вартістю до $16 млн

Автор: Фото: ИТАР-ТАСС
  Монети були в обігу у кельтського племені коріозолітів
Монети були в обігу у кельтського племені коріозолітів

Один з найбільших в європейській історії скарбів виявили два археологи-аматори на острові Джерсі. Як повідомляє сьогодні британське інформаційне агентство Прес Ассошіейшн, загальна вага вилучених зі схованки десятків тисяч золотих і срібних монет досягає 3/4 тонни.

За оцінками експертів, знахідці більше 2 тис років. Виявлені монети, що датуються приблизно 50-м роком до н.е., були в обігу у кельтського племені коріозолітів, яке населяло північ сучасної Бретані. Вчені вважають, що нечувана сума грошей могла бути схована французькими кельтами на Джерсі напередодні римської навали - в середині I століття до н.е., коли легіонери під командуванням Юлія Цезаря підкорювали племена галлів.

Автор: Фото: ИТАР-ТАСС
  Метал з глиною настільки перемішалися, що нагадують величезний злиток
Метал з глиною настільки перемішалися, що нагадують величезний злиток

Дослідникам поки складно визначити точне число монет, оскільки за минулі століття змішаний з глиною метал злежався настільки щільно, що нагадує величезний злиток. За попередніми оцінками, ця цифра може коливатися від 30 до 50 тис, при цьому нумізмати вказують, що ціна кожної монети досягає 1-2 сотень фунтів стерлінгів. Таким чином, загальна вартість древнього скарбу може скласти від 5 до 16,5 млн доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найдорожчу в світі монету покажуть лише два дні

Автор: Фото: ИТАР-ТАСС
  Так відчищають монети
Так відчищають монети

Поле в парафії Грувіль, розташованій на східному узбережжі Джерсі, давно привертало інтерес місцевих шукачів скарбів. 70-річний Рег Мед, який зробив сенсаційну знахідку разом зі своїм напарником Річардом Майлзом, зізнався, що більше 30 років намагався виявити в цій місцевості скарб після того, як почув розповіді про монети, знайдені під корінням дерева, вивернутого ураганом із землі.

Поки не ясно на яку частину коштів від продажу знахідки музеям можуть претендувати археологи, які знайшли його, проте за словами Майлза, гроші були б для нього лише приємним доповненням до радості від самої знахідки. "Якби ми займалися цим заради грошей, то кинули б вже багато років тому - тільки подумати скільки барахла ми знайшли за ці роки, - зазначив він. - Головне було в тому, щоб знайти ці монети, і дати можливість джерсійцям також побачити їх".

Зараз ви читаєте новину «Знайшли скарб галлів вартістю до $16 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути