Ексклюзиви
середа, 07 серпня 2013 13:20

"Народ, який не хоче знати про реальну історію Романа Шухевича, заслуговує на історичне небуття"

"Народ, який не хоче знати про реальну історію Романа Шухевича, заслуговує на історичне небуття"
Фото: dzyga.com

Історичну пам'ять українців стирають вже не одне століття, вважає журналіст та історик Данило Яневський. Про це він сказав виданню "Високий замок".

Ця теза є наріжним каменем усіх монографій Яневського із серії "Проект "Україна": "Таємниця Михайла Грушевського", "Спроба Павла Скоропадського", "Крах Симона Петлюри" і "Масони, націонал-соціалісти і київський політикум в 1917 р.: геополітичний контекст". Остання його публікація – книга "Проект "Україна": жертва УПА. Місія Романа Шухевича", випущена цього року. При цьому пан Яневський завжди наголошує, що викладені у його працях ідеї не є оригінальними, а базуються на дослідженнях багатьох науковців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Батьками сучасної України є Сталін і Хрущов" - Яневський

"Ми належимо до одного з етносів, історичну пам'ять якого вперто стирають впродовж останніх 250-ти років від часів першої окупації Речі Посполитої, - сказав історик. - Уявімо собі жорсткий диск комп'ютера, з якого стерли всі програми і всі системні папки. А натомість почали записувати щось зовсім інше, що цьому конкретному жорсткому диску не   притаманне. Це так, ніби на жорсткий диск на комп'ютері Apple почали записувати систему Windows — був би конфлікт. Те саме з нашим народом — цілеспрямоване винищення історичної пам'яті  і носіїв цієї історичної пам'яті".

На думку Яневського, повернення до історичних традицій сьогодні є болісним через безліч міфів, які вже міцно вкорінені у суспільній та індивідуальній свідомості. Він навів красномовний приклад:

"Один чоловік вступив зі мною в дискусію з приводу величі чи невеличі видатного українського історичного діяча Симона Петлюри, який до сьогодні є іконою для певних людей, певних політичних сил. Коли я запитав, чи читав він збірку академічних документів, над якою науковці Інституту історії НАН України працювали майже десять років, він відповів, що не читав і читати не хоче. Я запитав його, чому, а він каже: "Це зруйнує міфи, які сидять в моїй голові; я до них призвичаївся, мені з ними зручно; нащо мені знати правду?".

У своїх книгах Данило Яневський зосереджується, переважно, на модерній історії, проте давніші періоди своєю увагою не оминув. Зокрема, оцінив роль гетьмана Богдана Хмельницького для української історії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У часи Хмельниччини загинуло у 10 разів менше євреїв, ніж описано в хроніках

"Намагаюсь читати розумних людей, - зазначив він. - Один із них - Віктор Брехуненко, який працює в Інституті української археографії ім. Грушевського у Києві. Він написав феноменальну роботу про Богдана Хмельницького,  і там є, зокрема, така думка: світова історія мало знає подій і явищ, які мали б такий катастрофічний наслідок для народу, як діяльність Богдана Хмельницького. Десятки тисяч загублених безвинних людей - християн, юдеїв, поляків, руських, уніатів, які мали нещастя, з його точки зору, стати схизматиками... Про євреїв не кажу — це класика жанру: є "Хроніки" Натана Ганновера, кожен охочий нехай прочитає. Богдан відкинув саме поняття закону і права, Божого закону і земного закону. Це людина, яка розколола державу, створила кримінальне, квазідержавне утворення на її дальніх кордонах, щось на кшталт Придністров'я сьогодні. Людина, яка продавала всіх, кого можна було продати, всім, хто його купував; людина, яка решту свого життя витратила на те, щоб легітимізувати цю квазідержаву, це потворне утворення, в якому людей не існувало взагалі, а існувала ця козацька голота як панівна верства; витратила своє життя на те, щоб одружити свого недолугого сина з  дочкою Лупула, валаського господаря; людина, яка створила підстави для фізичного знищення того, що називаємо "український народ"...Якщо це позитивний результат, і цей чоловік має бути на вершині нашого національного пантеону, то  мені шкода цей народ. Мені шкода народ, який не цінує, не знає і не хоче знати своїх військових якщо не геніїв, то світового рівня командирів. До таких належать, наприклад, Марко Безручко і Всеволод Змієнко, які врятували Європу і світ від більшовизму в 1920-му році, очоливши те, що називається "чудом над Віслою". Народ, який не знає і не хоче знати про реальну історію передостаннього головного командира УПА Романа Шухевича, заслуговує на історичне небуття".

Зараз ви читаєте новину «"Народ, який не хоче знати про реальну історію Романа Шухевича, заслуговує на історичне небуття"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

101

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути