четвер, 20 серпня 2020 11:22

Наказали глушити європейські та американські радіостанції

Наказали глушити європейські та американські радіостанції
Люди слухали західні радіостанції попри активне глушіння. Фото: ed-glezin.livejournal.com

Міністерство зв'язку УРСР видало розпорядження про глушіння радіостанцій "Бі-Бі-Сі", "Голос Америки", "Німецька хвиля" 20 серпня 1980 року.

Радянська влада вважала їх небезпечними, адже всі транслювали справжню інформацію про події в СРСР і світі, від якої громадян країни було ізольовано. У пропаганді застосовувалося поняття "ворожі голоси".

Глушити деякі з радіостанцій розпочали ще 1948 року, а за 12 років по всьому СРСР налаштували до 1,4 тис. потужних "глушників", що коштувало країні значних капіталовкладень. Утім попри перешкоди людям все одно вдавалося слухати передачі, які транслювали мовами народів СРСР.

Наказ про глушіння європейських і американських радіостанцій в УРСР 1980 року підписав міністр зв'язку Георгій Сінченко. Тоді вони висвітлювали серпневі події у Польщі, коли країну охопили робітничі страйки проти комуністичної влади. Критикували західні ЗМІ й уведення радянських військ до Афганістану. Щоб зупинити новини, в Україні застосували шумотрони - потужні генератори білого шуму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі розпочався політичний страйк

Боротьбу з радіостанціями визнали неефективною і припинили її лише за перебудови. Констатували, що глушіння покриває лише 30% території СРСР, на якій живуть до 130 млн осіб, а ефективність "глушників" у великих містах, у країнах Балтії і на Закавказзі надто низька.

12 грудня 1979 року на засіданні Політичного бюро Центрального комітету Комуністичної партії Радянського Союзу було ухвалено рішення №176/125 про введення військ до Афганістану. На кінець 1979 року в країні розгорілася справжня громадянська війна між радикальним та помірним крилом Народно-Демократичної партії Афганістану. 16 вересня лідера помірного крила Мухаммеда Таракі було усунуто від повноважень, а невдовзі вбито за розпорядженням нового лідера партії - Хафізулли Аміна.

25 грудня 1979 року до аеропорту міста Баграм прибули перші радянські дивізії. Цей день і вважається офіційною датою початку війни в Афганістані.

Зараз ви читаєте новину «Наказали глушити європейські та американські радіостанції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути