Ексклюзиви
понеділок, 15 липня 2013 11:24

Напис часів Давида і Соломона знайшли в Єрусалимі

Автор: Фото: zhelezyaka.com
 

Цікаву знахідку зробили археологи з Єврейського університету в Єрусалимі. Під час розкопок на Храмовій горі вони виявили зразок алфавітного письма, найдавніший з усіх знайдених у місті.

Текст був написаний протоханаанською мовою, що існувала в 11-10 ст. до н.е., часі царювання Давида і Соломона. Досі найдавнішої написом, виявленим на території Єрусалима, вважали напис давньоєврейською мовою періоду царя Єзекії (кінець 8 ст. до н.е.).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квіти в могилу клали ще 14 тис. років тому

Напис зберігся не повністю. На фрагменті вціліли тільки кінець напису й одна літера з його початку. Висота букв склала 2,5 см.

Його було нанесено на край піфоса - великої керамічної посудини. Від неї залишився тільки черепок. Крім цього уламка, археологи знайшли фрагменти шести інших глечиків такого ж типу.

Автор: Фото: zhelezyaka.com
 


Розшифрувати зміст напису нині не можливо. Проте археологи припустили, що на глечику могло бути нанесено ім'я його власника. Оскільки напис був зроблений не староєврейською мовою, ймовірно, глечик належав ієвусеям, які в той час складали частину населення Єрусалима.

Зараз ви читаєте новину «Напис часів Давида і Соломона знайшли в Єрусалимі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути