середа, 10 липня 2013 17:29

В Ізраїлі знайшли сфінкс, створений у період будівництва пірамід

На півночі Ізраїлю в Національному парку Тель-Хацор виявили частину сфінкса, створеного під час правління фараона Мікеріна, який править понад 4 тис. років тому, повідомляє Phys.org. Знахідку зробили ізраїльські археологи з Єврейського університету в Єрусалимі.

Під час розкопок дослідники знайшли передні лапи сфінкса, між якими вдалося прочитати напис із зазначенням імені фараона Мікеріна. Він був одним з будівничих знаменитих пірамід у Гізі.

На території Леванту це єдина подібна скульптура. За словами археологів, судячи з напису, сфінкс був привезений з міста Геліополь (в Біблії згадується як "Он"), який розташовувався на північ від сучасного Каїра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мумію цариці Хапшетсут сховали від її зятя

Досі науковцям був відомий лише один сфінкс в світі, створений під час царювання фараона Мікеріна, тому нове відкриття можна віднести до розряду несподіваних і особливо важливих.

Сфінкса знайшли в шарі, що утворився в період руйнування давнього міста Хацор - в 13 ст. до н. е. Археологи виявили частину фігури недалеко від входу в палац. Статуя могла бути даром фараонів правителю Хацора.

На думку археологів, малоймовірно, що сфінкс був привезений до Хацора в період правління Мікеріна, оскільки у істориків немає даних про існування будь-яких зв'язків між Єгиптом і територією сучасного Ізраїлю в 3 тисячолітті до н.е.

Сфінкс міг бути доставлений в місто Хацор в 2 тисячолітті до н.е., під час правління гіксосів. Статуя також могла бути привезена у 16 - 13 ст. до н. е., коли Ханаан перебував під владою Єгипту.

Зараз ви читаєте новину «В Ізраїлі знайшли сфінкс, створений у період будівництва пірамід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути