Ексклюзиви
середа, 20 березня 2013 10:51

У Західній Галілеї знайдено унікальне неолітичне поселення

Автор: Фото: antiquities.org.il
 

Управління старожитностей Ізраїлю оголосило про знахідку унікального неолітичного поселення, яке розташовуэться недалеко від перехрестя Ахіеуд в Західній Галілеї, на ділянці, де будується залізнична гілка Акко - Карміель.

Стоянка відноситься до 7 тисячоліття до нової ери, коли сформувалися основні елементи сучасної людської культури, і головний з них - перехід від полювання і збирання до землеробства. Мова йде про докерамічний періоді неоліту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Немає порушень професійної етики" - ізраїльські археологи відстоюють право на розкопки у Граді Давида

На стоянці знайдено велику кількість бобових зерен, найдавнішої овочевої культури на Близькому Сході. Крім того, знайдено фундаменти будівель, оштукатурені підлоги будинків і знаряддя з обсидіану.

Такого матеріалу в наших краях немає, тому знахідка свідчить про зв'язки цієї неолітичної культури з мережею комунікацій обміну на дуже далеких відстанях. Найближчі місця видобутку обсидіану знаходяться в Туреччині та Грузії.

Автор: Фото: antiquities.org.il
 

Керівники розкопок Іцхак Паз і доктор Яків Варді сказали, що "в нашій країні вперше були знайдені цілі будівлі і великі житлові простори, які відносяться до такого раннього періоду неоліту і з таким багатим набором матеріальної культури".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли підвіску із зображенням бога Біса

Тут же знайдено поселення більш пізнього часу - мідного віку (5 тис. до н. е.). Воно відноситься до так званої культури Ваді Рабах. У будинках знайдено багато предметів і кісток свиней, які складали основну частину раціону людей, що тут жили.

Зараз ви читаєте новину «У Західній Галілеї знайдено унікальне неолітичне поселення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути